Zoektocht naar extra parkeerplaatsen rond Stationsgebied

LELYSTAD • Do 1 april 2021 | 12:06 • Donderdag 1 april 2021 | 12:06

Het college van B en W van Lelystad wil nagaan of er rond het station nieuwe locaties voor parkeerplaatsen mogelijk zijn. Daarbij wordt onder meer gekeken naar een nieuwe garage, die deels door forenzen gebruikt zou kunnen worden. Dat staat in een notitie over het Stationsgebied.

Het Stationsgebied moet een nieuw woongebied worden. Achter de rechtbank zouden in eerste instantie 750 woningen er bij moeten komen in de vorm van hoogbouw. Lelystad wil in mei een aanvraag indienen voor subsidie uit de zogeheten Woningbouwimpuls-gelden, waarbij het Rijk de helft van de kosten betaalt. Een voorwaarde om de subsidie te krijgen is dat het gebied autoluw wordt gemaakt.

Om te voorkomen dat de subsidieaanvraag bij voorbaat wordt afgewezen, stelt het college dat het gebied autoluw kan worden gemaakt door onder meer het aantal parkeerplaatsen te beperken tot maximaal 0,6 per huis. Een deel van de parkeerplaatsen kan overdag worden gebruikt door mensen die werken in kantoren in het Stationsgebied.

Extra plekken vooral voor P+R reizigers
Extra parkeercapaciteit wordt net buiten het Stationsgebied gezocht. Die is vooral bedoeld voor forenzen, die hun auto nu vaak op het Park+Ride-terrein aan de Botter zetten en met de trein verder reizen. Gedacht wordt aan een nieuwe garage aan de westzijde van het station voor omwonenden en P+R. Ook kan het gebruik van de bestaande garages, zoals de Waaggarage, worden gestimuleerd. De gemeente wil met regulering zoals vergunningen voorkomen dat er in de omliggende wijken wordt geparkeerd. De extra plekken mogen er niet toe leiden dat de huidige garages straks leger staan en verlies lijden.

De notitie gaat ook in op een ander probleem met het autoluw-maken van het stationsgebied: de onderdoorgang bij het provinciehuis. Aanvankelijk wilde het college de doorgang tussen de Visarenddreef en Middenweg afsluiten voor doorgaand verkeer, maar een meerderheid van de gemeenteraad was daar in december op tegen. In februari bleek dat het idee van een tunnel te duur zou worden. De onderdoorgang blijft dus bestaan.

Omleiden via Bremenstraat nadrukkelijk in beeld
In de notitie komt nu weer nadrukkelijk een variant in beeld, waarbij doorgaand verkeer vanaf de Visarenddreef bij het station wordt geleid via een aanpassing van de Bremenstraat. Die loopt langs zorgcentrum Hanzeborg. Een illustratie toont dat hier naast de nieuwbouw een 30-kilometer weg komt, maar dat voetgangers in het gebied de baas zijn.



Verkeer vanaf de Middenweg kan nog wel onder het station door, maar komt dan op een kruising met verkeerslichten. De huidige Stationslaan tussen station en rechtbank wordt smaller, de stoepen breder. De Kiss+Ride-strook verhuist naar een andere plek.

De rapportage bevat ook nieuwe illustraties over verdere bebouwing in het Stadshart. Op het terrein van de leegstaande gebouwen van Getronics en het huidige P+R-terrein in de Botter zou hoogbouw moeten komen. Ook aan de westzijde van het Zilverpark staat hoogbouw ingetekend.

De gemeenteraad moet de notitie nog bespreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel