Dominee Uitslag: 'Journalisten, laat kerkgangers op zondag met rust'

URK • Vr 2 april 2021 | 15:05 • Vrijdag 2 april 2021 | 15:05

Dominee Alwin Uitslag van de christelijk gereformeerde Eben-Haëzerkerk op Urk roept journalisten op om kerkgangers op zondag met rust te laten. Aanleiding zijn de geweldsincidenten van afgelopen zondag bij de Sionkerk op Urk. Daar werd een verslaggever van PowNed aangevallen.

Volgens Uitslag is de zondag voor kerkgangers op Urk een 'afgezonderde' dag. Hij vindt dat journalisten daar respectvol mee om moeten gaan. ''Om ze nou te storen op weg naar de kerk, daarvan weet ik niet of dat zo respectvol is'', zegt de dominee. Hij doelt daarmee op de verslaggever van PowNed. Volgens hem kan een journalist alles van een afstandje gadeslaan, maar moet er niks uitgelokt worden.

Sinds vorig jaar juli ontvangt de Eben-Haëzerkerk zo'n 220 kerkgangers. De kerk houdt in de gaten hoe het met de plaatselijke cijfers gaat. Eind vorig jaar werd het aantal kerkgangers daarom tijdelijk teruggeschroefd.

'Advies geldt niet voor grote kerken'
Volgens dominee Uitslag geldt het advies om maximaal 30 kerkgangers toe te laten niet voor grote kerken, iets dat in de media volgens hem niet wordt benoemd.

Het Interkerkelijke Contact in Overheidszaken (CIO) heeft vorige maand een routekaart gepubliceerd voor kerken. Het samenwerkingsverband behartigen de belangen van kerken bij de overheid. In hun routekaart staat dat voor grotere kerken met meer dan 300 zitplaatsen maatwerk mogelijk is. Afhankelijk van de coronacijfers kan de capaciteit worden bepaald. Volgens de routekaart is dat 20 procent ruimtecapaciteit als het risiconiveau zorgelijk is, 15 procent bij het risiconiveau ernstig en 10 procent bij zeer ernstig.

Rustig tijdens diensten Goede Vrijdag
Vrijdagavond werden op Urk kerkdiensten gehouden voor Goede Vrijdag. Rond de Sionkerk waren slechts enkele journalisten te zien, meldt het ANP. De politie was wel zichtbaar aanwezig. De Sionkerk had van de overheid eerder deze week vernomen dat een herhaling van gebeurtenissen van zondag mogelijk was. Ongeregeldheden bleven uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel