Tulpentelers boeren na rampjaar nu wel goed

MARKNESSE • Vr 2 april 2021 | 18:09 • Vrijdag 2 april 2021 | 18:09

Waar vorig jaar tulpen door de coronacrisis niets tot bijna niets opbrachten, is 2021 een opmerkelijk goed jaar voor de telers. Vorig jaar werd bijna de volledige oogst doorgedraaid of gratis weggegeven. Door de uitbraak van COVID-19 verdween mondiaal de complete afzetmarkt.

De wereld wordt momenteel nog steeds gedomineerd door corona, maar de vraag naar bloemen is helemaal terug. Teler Wilbert van Bentem uit Marknesse weet nog dat niemand meer bloemen wilde: "Allemaal moesten ze wc-papier hebben en andere dingen uit de supermarkten." Dit jaar is het volgens de teler helemaal anders. Klanten kopen juist nu heel veel bloemen, en tulpen zijn torenhoog favoriet.

De verklaring voor het succes is volgens Van Bentem eigenlijk heel simpel: "Ja iedereen is thuis, de mensen moeten thuiswerken, kunnen nergens heen, niet op vakantie. Het geld moet toch rollen, dus zoeken ze meer gezelligheid in huis, met bloemetjes."

Het prijspeil van de tulpen zit nu boven het niveau van 2019. Het is nog niet genoeg om het rampjaar 2020 voor de telers goed te maken, maar Van Bentem komt een heel eind. Overigens had hij financieel een beter jaar kunnen hebben als hij scherper had onderhandeld met zijn afnemers. De prijsafspraken had hij vorig jaar al gemaakt. Als Van Bentem had geweten dat de vraag zo goed was, had hij meer kunnen vragen voor zijn product. "Achteraf gezien had ik beter kunnen wachten, maar ja, achteraf is gemakkelijk kijken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel