Kijken: tulpen laten zich zien in de provincie

FLEVOLAND • Za 3 april 2021 | 21:00 • Zaterdag 3 april 2021 | 21:00

De tulpen in Flevoland komen stilaan uit de grond en laten hun kleurpracht zien. Op verschillende plekken in Flevoland worden tulpen geteeld; in kassen en broeierijen voor de bloemen, in de volle grond voor de bollen.

De tulpenteler laat het gewas eerst onder plasticfolie omhoog komen. Zodra de tulp zover is, wordt het plastic weggehaald. Daarna komt de tulp in bloei. Dan is een goede inspectie van de planten mogelijk. Hebben de tulpen allemaal dezelfde kleur, zitten er geen ziektes in en voldoen ze aan de strenge eisen? Als dat het geval is, belt de teler de Stichting Bloembollenkeuringsdienst. Een inspecteur oordeelt vervolgens of tulpen internationaal verhandelbaar zijn. Bij een positief resultaat worden tulpen zo snel mogelijk gekopt.

Op een akker bij de Swifterringweg en de Vuursteenweg in Swifterbant wordt dat koppen al een beetje gedaan. Dan blijven alleen de stelen van de tulp staan. Dat gebeurt om de bol zoveel mogelijk energie te geven, zodat ie goed kan groeien. Vlak voor de zomer worden de bollen weer uit de grond gehaald om in schuren te worden gepeld. Vaak zijn daar scholieren en arbeidsmigranten mee bezig. Tot slot worden de bollen gesorteerd en verpakt voor de handel.

In Noordoostpolder start op 16 april het Tulpenfestival. Dan zijn routes te rijden langs de mooiste tulpenvelden. Volgende week zou de Tulpenroute in Lelystad, Dronten en Zeewolde van start moeten gaan, maar de verwachting is dat de meeste bloemen zich door de strenge vorst deze winter pas later laten zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel