Ontginning en verrijking polders centraal in nieuw informatiecentrum

SWIFTERBANT • Zo 4 april 2021 | 20:01 • Zondag 4 april 2021 | 20:01

De ontginning en verrijking van de Flevopolders is een onderbelicht deel van de Flevolandse geschiedenis. Vijf vrijwilligers gaan dat verhelpen in een oude boerenschuur in Swifterbant. Daar komt een bezoekerscentrum waar dit stukje van het polderverhaal wordt verteld. In september gaan, als alles meezit, de deuren open.

"Het is een verhaal dat eigenlijk gek genoeg de laatste 30 of 40 jaar bijna geen aandacht heeft gekregen", vertelt vrijwilliger Niels van der Boom van Stichting Polderpioniers. "De aandacht lag vooral bij de maritieme historie, de inpoldering, de afsluitdijk en het droogleggen. Dat zijn hele belangrijke dingen en daar is gelukkig veel aandacht voor, maar daardoor is helaas het in cultuur brengen van de gronden naar de achtergrond verschoven."

"Mensen die het hebben meegemaakt, zijn steeds minder onder ons. We moeten het nu oppakken."

— Niels van der Boom, Polderpionier

In het bezoekerscentrum komen machines te staan die zijn gebruikt voor het ontginnen en verrijken van de poldergrond. Een deel komt van één van de vrijwilligers, die zelf een collectie heeft opgebouwd. Museum Batavialand leent ook een aantal machines uit. "Mensen die het hebben meegemaakt, zijn steeds minder onder ons", zegt Van der Boom. "We moeten het nu oppakken en doorgeven aan de volgende generatie."

Unieke machines opknappen
Eén van de machines is een roestige en vervallen Demag greppelfrees. "Dit is een hele bijzondere machine", zegt Van der Boom. "Waarschijnlijk omdat het het enige exemplaar is. Deze is speciaal voor de ontginning van Flevoland gebouwd. Toen de zeebodem was drooggevallen, freesden ze hiermee greppels door het land heen, zodat de bodem kon ontwateren. Wij gaan proberen hem weer in ere te herstellen."


Bezoekers kunnen onder begeleiding ook meedoen aan het klussen. Het is de bedoeling dat de machines ook in actie komen wanneer het bezoekerscentrum in september de deuren opent.

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel