Sportvissers vrezen voor visstand bij komst datacenter

ZEEWOLDE • Wo 7 april 2021 | 6:26 • Woensdag 7 april 2021 | 6:26

Sportvissers vrezen voor een verandering van de visstand in kanaal de Hoge Vaart in Zeewolde als daar een datacenter komt. De gemeenteraad van Zeewolde moet deze zomer beslissen of de bouw doorgaat.

Voorzitter Jan van de Bovenkamp van hengelsportvereniging Ons Stekkie is bezorgd. "Straks wordt hier warm water geloosd uit het koelsysteem van het datacenter. In dat koelwater worden ook chemicaliën gebruikt om algengroei en corrosie tegen te gaan. Dat water is al warm en de vissen gaan natuurlijk op een andere manier reageren."

Eén van de vissen die het loodje zou kunnen leggen is de bittervoorn, een beschermde vissoort. Van de Bovenkamp: "Die zijn we al heel vaak tegengekomen in vangstrapportages van onze vissers. Dat in de aanvraag van de milieueffectrapportage staat dat hier geen beschermde vissoorten zouden zijn, dat klopt niet, want die zijn er wel."

De gemeente Zeewolde liet vorig jaar al weten dat de gevolgen van de lozingen van koelwater erg mee zouden vallen. Zorgen over de visstand en de gevolgen voor flora en fauna zouden dan ook onnodig zijn.

"Dit is straks het eerste datacenter hier", blikt Van de Bovenkamp vooruit. "Maar Flevoland lijkt de aangewezen plek om veel meer van dit soort datacentra neer te zetten. Dat lijkt me niet bevorderlijk voor al het mooie water dat we hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel