Britse vissersschepen mogen weer naar Urk voor onderhoud

URK • Wo 7 april 2021 | 20:02 • Woensdag 7 april 2021 | 20:02

Kotters die onder Britse vlag varen, kunnen voor hun onderhoud toch weer terecht bij bedrijven uit de maritieme sector op Urk. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft nieuwe afspraken gemaakt met de Europese Commissie, waardoor schepen per direct weer voor onderhoud in zeven Nederlandse havens mogen komen.

Het ministerie laat woensdag na gesprekken met de Europese Commissie weten dat de havens van Urk, Stellendam, Den Helder, Den Oever, Yerseke, Oude Schild en Lauwersoog per direct worden aangewezen als onderhoudshaven. Dat betekent dat de vissersschepen weer welkom zijn voor onderhoud. Wel moeten ze eerst hun vis lossen in andere havens en mogen ze pas na controle van het ruim doorvaren naar de werf, schrijft RTV Rijnmond.

Met opluchting gereageerd op tussenoplossing
Op Urk wordt opgelucht gereageerd dat deze tussenoplossing er nu al is gekomen. Directeur Lourens de Boer van Visserijcoöperatie Urk (VCU) laat weten dat het belangrijk is voor de lokale economie dat schepen uit Groot-Brittannië naar Urk kunnen blijven komen. Zijn bedrijf was in de eerste maanden van dit jaar nog geen klussen misgelopen, maar dat had wel gekund als de situatie langer zou hebben aangehouden. De Boer vernam in februari voor het eerst dat er maar in een beperkt aantal havens onderhoud mogelijk zou zijn.

De maritieme sector van Urk trok aan de bel bij de gemeente en bij VisNed. Wethouder Nathanaël Middelkoop van visserij zegt op Twitter voor de oplossing te hebben gelobbyd samen met het Bestuurlijk Platform Visserij. Hij noemt het 'meer dan terecht' dat de fout hersteld is.

Vergeten havens
Urk en de andere havens waren 'vergeten' bij de invoering van de Brexit in januari. Britse schepen worden sindsdien aangemerkt als schepen uit 'derde landen'. Een aantal kotters zijn van Urker eigenaren, maar varen onder Britse vlag uit economische overwegingen.

Dat soort schepen mag na de Brexit niet overal meer komen, om illegale visserij tegen te gaan. De Britten waren wel welkom bij werven in Vlissingen en IJmuiden, maar Urk en de zes andere plaatsen kwam niet op die lijst voor. Als de regels niet zouden zijn bijgesteld, zou dat de werven miljoenen hebben gekost.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel