Archeologische vondsten bevestigen locatie verdronken dorp Marcnesse

NOORDOOSTPOLDER • Wo 7 april 2021 | 23:01 • Woensdag 7 april 2021 | 23:01

De vondsten die maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen samen met een groep vrijwilligers heeft gedaan, bevestigen de locatie van het verdronken dorp Marcnesse. Van Popta deed jarenlang onderzoek naar de plek van vier verdwenen middeleeuwse nederzettingen in de Zuiderzee. Het gaat om de verdronken dorpen 'Marcnesse, Nagele, Fenehuysen I en Fenehuysen II'.

De nederzetting Marcnesse is niet in de buurt van het huidige Marknesse, maar ligt tussen Emmeloord en Espel in. Van Popta: "Ik dacht, ja op papier is dat leuk, maar ik moet ook een keer in het echt gaan kijken. En we vonden hier dus allemaal resten van het verdronken dorp. En dan wordt het tastbaar."

Eén van de conclusies die de archeoloog kan trekken door de vondsten van vorige week, is dat de boerderijen van de nederzetting Marcnesse in de late middeleeuwen op huisterpen stonden. Deze heuvels werden gemaakt om woningen te beschermen tegen het water. Hij maakt dat op uit de concentraties van spullen die hij samen met de vrijwilligers van een akker geraapt heeft. Het gaat om zakken vol aardewerk, dierlijk botmateriaal en bakstenen uit de late middeleeuwen. Bij Batavialand worden alle vondsten schoongewassen.

"De bewoners van de toenmalige nederzetting vochten al een strijd tegen het water. Op een gegeven moment verloren ze dat op deze plek en moesten ze dus toch naar de vaste wal." Waar de bewoners toen precies naartoe zijn getrokken, is niet duidelijk. "We weten wel dat mensen van Nagele naar Kampen zijn gegaan. Mogelijk ook naar Kuinre of Vollenhove, of naar Urk en Schokland. Eigenlijk naar alle plekken waar ze droge voeten konden houden."

Er is nog meer
De archeoloog verwacht zeker nog meer te vinden in het gebied. "We hebben een eerste verkenning gedaan, nu weten we dat er spul ligt. Dus willen we bijvoorbeeld in het najaar systematisch te werk gaan door de hele kavel af te zoeken en alles te registreren. Dan krijg je echt een goed beeld van waar veel materiaal ligt en waar helemaal niks."

Andere onderzoeken van Van Popta in Flevoland waren ook succesvol. In 2018 werkte hij aan de opgraving van het schip 'Queen Anne'. Dit Engelse schip is in de 18e eeuw vergaan, op de plek waar nu Rutten ligt. In 2019 ontrafelde Van Popta het raadsel van een gevonden scheepswrak in Zeewolde. Het bleek te gaan om een tjalk die in 1893 zonk in de Zuiderzee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel