Ondernemers informeren gemeenteraad over coronacrisis

ALMERE • Do 8 april 2021 | 6:39 • Donderdag 8 april 2021 | 6:39

Wat zijn de effecten van de coronacrisis op Almeerse ondernemers, welke groepen zelfstandigen worden het hardst getroffen en kan de gemeente Almere hen helpen? Deze en nog meer vragen komen donderdagavond aan bod tijdens een bespreking van de gemeenteraad. Hiervoor zijn diverse insprekers uitgenodigd. Eén van hen is de Almeerse Nasima El Bachiri-Ouamar, die werd uitgeroepen tot Zakenvrouw 2019.

El Bachiri-Ouamar, is eigenaar van onder meer schoonmaakbedrijf B Flex Cleaning. Door coronamaatregelen gingen veel gebouwen van haar klanten in de horecasector dicht. Daardoor werd ook haar bedrijf geraakt.

Vergunningaanvraag
Ze had in oktober vorig jaar contact met de gemeente over plannen die ze had voor extra inkomsten, maar dat verliep niet naar tevredenheid. Zo wilde de ondernemer in haar eigen pand op bedrijventerrein Veluwsekant bijeenkomsten organiseren, zoals bruiloften. Dat kon in een grote ruimte die ze over had, maar daarvoor is wel een vergunning nodig. Pas na vier maanden wachten kreeg zij van de gemeente Almere het antwoord dat haar aanvraag werd afgewezen.

El Bachiri-Ouamar vindt dat frustrerend. "Het is maar wachten en wachten en wachten. Je bent afhankelijk van de gemeente." Zij had gehoopt dat de gemeente binnen zes weken of minder zou reageren, zodat ze weet waar ze aan toe is. "Het heeft heel lang geduurd. En dan denk ik: gemeente, daar zou je wel ondernemers in kunnen ondersteunen."

Aankloppen voor hulp
Ook Jannie van den Berg van het Zelfstandigenloket Flevoland is door de gemeenteraad uitgenodigd om te praten over de gevolgen van de coronacrisis op de ondernemers. Volgens haar zijn veel zelfstandigen hard geraakt door de coronacrisis, vooral in sectoren als retail, horeca, evenementen, taxibranche en kleine ZZP'ers. Deze ondernemers kunnen volgens Van den Berg direct door de gemeente geholpen worden dankzij de zogenoemde TONK-regeling, de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijk Kosten. "Dat is een tegemoetkoming voor de vaste lasten om je huur te kunnen betalen, je woonlasten van de hypotheek of zelfs een bijdrage voor de energielasten."

Zelfstandigenloket Flevoland
Van den Berg legt uit dat ondernemers die worden geconfronteerd met financiële problemen ook kunnen aankloppen bij het Zelfstandigenloket Flevoland. Zo kunnen ze gebruik maken van allerlei overbruggingsregelingen zoals de TOZO, de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Die biedt aanvullende inkomensondersteuning voor levensonderhoud. Dat kan variëren van 1050 euro voor alleenstaanden tot 1500 euro voor een echtpaar. Volgens Van den Berg werden hiervoor in 2020 ruim 13.000 aanvragen ingediend. Ruim 10.000 daarvan werden ook gehonoreerd.

Naast inkomensondersteuning kunnen ondernemers die door coronacrisis in de knel zitten, een lening van maximaal 10.000 euro aanvragen. Ook kunnen ze hulp krijgen bij de schuldhulpverlening. Verder krijgen betrokkenen begeleiding in gevallen wanneer een ondernemer met een bedrijf moet stoppen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel