Industrie en zakelijke dienstverlening nauwelijks geraakt door coronacrisis

FLEVOLAND • Do 8 april 2021 | 12:59 • Donderdag 8 april 2021 | 12:59

De toeristische, horeca,- en retailsector in Flevoland hebben het in coronatijden moeilijk, maar voor de industrie en zakelijke dienstverlening in de provincie zijn de gevolgen tot nog toe meegevallen. Dat zegt de regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon, na onderzoek onder Flevolandse ondernemers.

Volgens Horizon is een kwart van de bedrijven in de industrie en zakelijke dienstverlening niet geraakt door de coronacrisis. Drie op de tien zijn een beetje geraakt, maar evenveel bedrijven hebben het afgelopen jaar zelfs meer omzet gemaakt. Het gaat dan vooral om veel logistieke- en de ICT-bedrijven.

Horizon hield vorig jaar ook een onderzoek onder bedrijven. Toen verwachtte de helft van de ondernemers dat ze zwaar tot zeer zwaar geraakt zouden worden door de gevolgen van de coronacrisis. Die verwachting is maar in een deel van de sectoren uitgekomen.

Steun van overheid
Volgens Horizon hebben drie op de tien Flevolandse bedrijven in de industrie en zakelijke dienstverlening gebruik gemaakt van een van de overheidsregelingen van het Rijk of de provincie. Het grootste deel van de ondernemers geeft aan dat ze geen aanvraag hebben gedaan, omdat er geen aanleiding voor was, of dat ze de aangevraagde steun snel weer hebben teruggestort. Zeven op de tien bedrijven geven aan dat hiermee hun problemen opgelost waren. Dankzij de steun van de overheid hebben bedrijven hun personeel aan boord kunnen houden en zijn ze blijven investeren. Volgens Horizon is daarmee ook het vertrouwen in de economie op peil gebleven.

Stikstof
Horizon noemt het opvallend dat met name machinebouwers voor de agrarische sector en toeleveranciers voor de bouw aangeven dat ze zich meer zorgen maken over de gevolgen van de stikstofcrisis dan de coronacrisis. Waar vorig jaar rond deze tijd ondernemers vooral behoefte hadden aan overbruggingskrediet, is dat nu nauwelijks meer aan de orde.

Bedrijven kijken weer vooruit
Volgens Horizon blijkt uit een recent onderzoek van VNO-NCW Midden dat steeds meer ondernemers voorzichtig vooruitkijken. Het percentage ondernemingen dat een vergelijkbare of een hogere omzet weet te realiseren, groeit ten opzichte van een jaar eerder. Eén op de tien bedrijven denkt het niet langer dan nog zes maanden vol te houden, maar negen op de tien voorzien geen problemen in het komende jaar.

Bedrijven hebben volgens Horizon nog wel veel behoefte aan kennis over tegemoetkomingen van de overheid. Ook willen veel bedrijven laten uitzoeken hoe ze hun bedrijf kunnen klaarstomen voor na de coronacrisis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel