Rioolwater komende vijf jaar onderzocht op coronadeeltjes

FLEVOLAND • Do 8 april 2021 | 19:09 • Donderdag 8 april 2021 | 19:09

Bij Waterschap Zuiderzeeland en de andere Nederlandse waterschappen wordt ook de komende vijf jaar het rioolwater onderzocht op coronadeeltjes. Daarvoor is deze week een bestuursovereenkomst getekend.

In mei 2020 werd op kleine schaal al gestart met het onderzoeken van Nederlands rioolwater op de aanwezigheid van corona. Daarvoor werden monsters genomen bij de zuiveringsinstallaties in Lelystad en Tollebeek. In augustus werd dat uitgebreid naar alle zuiveringsinstallaties in de provincie. Inmiddels worden er bij driekwart van de Nederlandse rioolwaterzuiveringsinstallaties twee of meer monsters per week afgenomen. Nu de nieuwe overeenkomst ondertekend is, wordt dat zo snel mogelijk opgeschroefd naar dagelijkse monsters bij alle installaties in het land.

Op grote schaal
Het is de eerste keer dat Waterschap Zuiderzeeland op grote schaal het rioolwater gaat onderzoeken. "Dit hebben wij niet eerder meegemaakt", erkent Martijn Jansen, coördinator monstername van Waterschap Zuiderzeeland. "We leveren nu al twee keer per week monsters aan. De bedoeling is dat we later in het jaar dagelijks monsters kunnen aanleveren."

De metingen zijn een aanvulling op de andere onderzoeken rondom COVID-19. Daarom heeft minister Hugo de Jonge besloten het programma te verlengen en verder uit te breiden. Het ministerie van VWS betaalt de aanleg van de meetinfrastructuur en de dagelijkse bemonsteringen voor de komende vijf jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel