Plan voor complex arbeidsmigranten op bedrijventerrein Frezersplaats

ALMERE • Do 8 april 2021 | 19:54 • Donderdag 8 april 2021 | 19:54

Een bedrijf uit de Bollenstreek wil op bedrijventerrein Frezersplaats in Almere een gebouw met 56 woonstudio's voor arbeidsmigranten opzetten. Bij het pand met drie lagen moet ook een gemeenschappelijke ruimte, sportvoorzieningen en een eigen parkeerterrein komen. Burgemeester en wethouders laten in een brief aan de gemeenteraad weten dat het om zogenoemde 'short stay' verblijven gaat en dat er 24/7 toezicht zal zijn. In de brief aan de gemeenteraad staat niet vermeld op welke plek het complex precies gepland staat.

Bij verblijven voor buitenlandse werknemers wordt verschil gemaakt tussen 'short stay' en 'long stay'. In het eerste geval komt een arbeidsmigrant een tijdlang in Nederland werken en gaat deze meestal binnen een jaar weer naar huis. 'Long stay'-arbeidsmigranten vestigen zich in Nederland, laten vaak ook hun gezin overkomen en wonen doorgaans in reguliere woningen in een wijk.

Nog geen beleid
Hoewel er in Almere nog geen beleid is voor short stay-verblijven, wil het stadsbestuur meewerken aan de plannen voor de woningen aan de Zwenkgrasstraat. Reden is dat veel arbeidsmigranten nu vaak in reguliere wijken wonen en daarmee bijdragen aan de druk op de woningmarkt. Uit een inventarisatie van de gemeente is bovendien gebleken dat er in Almere te veel geregistreerde arbeidsmigranten zijn voor het aantal bij de gemeente bekende huisvestingsadressen. De gemeente vermoedt dan ook dat er op sommige adressen sprake is van overbewoning, wat kan leiden tot onveilige situaties en tot te veel auto's in een straat.

Aantal arbeidsmigranten neemt toe
Het aantal arbeidsmigranten in Almere is volgens de gemeente tussen 2010 en 2018 gegroeid van 3.500 naar 6.700, een jaarlijkse groei van acht procent. Naar schatting 4.700 arbeidsmigranten wonen ook werkelijk in Almere. De gemeente denkt dat het aantal buitenlandse werknemers de komende jaren verder zal toenemen.

De gemeente verwacht dat de aanwezigheid van goede 'short stay'-verblijven de stad ook aantrekkelijker zal maken voor bijvoorbeeld logistieke en distributiebedrijven. De gemeente wil deze bedrijven graag binnenhalen.

Almere wil gemeentelijk beleid voor de vestiging van arbeidsmigranten gaan maken. Dat is nodig, omdat eerder aangekondigd provinciaal beleid er volgens de gemeente uiteindelijk niet komt. De gemeente wil de ervaringen met de geplande huisvesting aan de Zwenkgrasstraat gebruiken bij het opstellen van het beleid.

Buurt mag mening geven
De initiatiefnemers hebben een ontwerp voor de locatie gemaakt en zouden de plannen nu met de omgeving willen delen. Volgens de gemeente zullen er onder meer gesprekken met omliggende bedrijven worden gevoerd en komen er online-sessies met omwonenden. Met de gesprekken wil het vastgoedbedrijf het draagvlak voor de plannen peilen en komen tot goede afspraken met de omgeving.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel