Eurotower blijft op slot tot elektra veilig is

LELYSTAD • Vr 9 april 2021 | 8:15 • Vrijdag 9 april 2021 | 8:15

De Eurotower aan het Noorderwagenplein in Lelystad blijft op slot tot de elektra in het gebouw op orde is. Dat heeft de gemeente bepaald. Pas na goedkeuring van de elektrische installatie mogen de overige renovatiewerkzaamheden in het pand weer worden opgestart.

De gemeente verzegelde het gebouw half november nadat er bij de sloopwerkzaamheden in het pand misstanden waren geconstateerd. Zo woonden 18 buitenlandse bouwvakkers tijdens de sloop in het gebouw en waren onder hen tenminste twee illegale werklieden. Verder was door het pand op een onveilige manier, provisorisch elektra aangelegd en werd er op illegale wijze asbest verwijderd.

Volgens de gemeente is dat asbest inmiddels alsnog op een correcte manier opgeruimd. Een erkend installatiebedrijf heeft daarna onder begeleiding van een inspecteur van de gemeente gekeken wat er aan het elektra in het pand moet gebeuren. De installateur gaat nu in opdracht van de eigenaar een plan daarvoor maken.

Onderzoeken inspectie lopen nog
De geconstateerde misstanden waren voor de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, reden om verschillende onderzoeken in te stellen. Volgens een woordvoerder gaat niet alleen om de arbeidsomstandigheden, waar onder ook het asbest onder valt, maar wordt ook gekeken naar arbeidsmarktfraude, of bouwvakkers werden onderbetaald en of ze te lang moesten werken.

Hoewel deze onderzoeken nog niet helemaal zijn afgerond, denkt de inspectie dat er zowel voor de fraude als voor de omstandigheden vermoedelijk boetes zullen worden opgelegd aan de aannemer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel