Gedeputeerde: datacentra welkom, maar niet zonder voorwaarden

FLEVOLAND • Vr 9 april 2021 | 12:23 • Vrijdag 9 april 2021 | 12:23

Datacentra zijn welkom in Flevoland, maar hun komst is niet zonder voorwaarden. Ze moeten voldoen aan alle bestaande wettelijke eisen op het gebied van milieu, water, ontgronding en landschap. Mogelijk komen daar nog aanvullende eisen van de provincie bij.

Dat zegt CDA-gedeputeerde Jan-Nico Appelman in een reactie op de discussie over datacentra. In Zeewolde zijn er zorgen over het plan voor een hyperscale datacentrum op bedrijventerrein Trekkersveld. In Lelystad stelt de gemeenteraad extra voorwaarden aan een centrum bij Flevokust. Verder wordt er gestudeerd op nog een datacentrum in Zeewolde en centra bij Almere, terwijl Noordoostpolder is genoemd als mogelijke toekomstige locatie voor hyperscale centra.

Appelman begrijpt de zorgen van burgers, maar benadrukt dat elk plan getoetst wordt aan het bestaande 'wettelijk kader' van eisen, die gemeenten, de provincie, de Omgevingsdienst en het waterschap stellen. "In de ontwerp-milieu effectrapportage ziet u hoe uitgebreid de onderzoeken en vereisten zijn waaraan datacentra moeten voldoen. Dat neemt niet weg dat we de maatschappelijke discussie heel nadrukkelijk volgen, dat we begrijpen waar die vandaan komt, en dat we transparant willen zijn als het gaat over de antwoorden op de vragen die mensen hebben", zegt Appelman.

Datacentra essentieel onderdeel digitale samenleving
Volgens de gedeputeerde trekt niemand nut en noodzaak van datacentra in twijfel, want ze zijn een essentieel onderdeel van de digitalisering van de samenleving. "De digitalisering neemt een enorme groeiversnelling, maar we moeten de economische opbrengsten en andere effecten goed in ogenschouw houden." Voor Zeewolde als logistiek knooppunt is een datacentrum een belangrijke economische toevoeging. Dat geldt ook voor heel zuidelijk Flevoland en Almere, waar we een groeiende ICT-sector zien." Dat datacentra hun oog laten vallen op Flevoland, komt door de goede technische voorzieningen. Zoals een fijnmazig glasvezelnetwerk en een stroomnetwerk dat de vraag van de centra aan kan.

Appelman spreekt niet zozeer over nadelen van datacentra, wel over vergunningsvereisten waaraan zij moeten voldoen. De provincie houdt scherp toezicht dat hieraan wordt voldaan. Of er aanvullende voorwaarden nodig zijn, is later dit jaar onderwerp van besluitvorming in Provinciale Staten. Een voorstel hiervoor is onlangs naar de Staten gestuurd. Daarin komen zaken als duurzaamheid, landschap en locatiekeuze aan de orde.

"We willen allemaal, of je nu voor of tegen bent, dat het duurzame karakter van Flevoland in stand blijft, dat de landbouw duurzaam gebruik kan blijven maken van het water als dat nodig is. Daar hebben we allemaal dezelfde opdracht in", zegt Appelman. "Ik zeg niet op voorhand dat er grenzen zitten aan datacentra, maar die zijn er natuurlijk wel. Net als voor alle bedrijvigheid."

Geen 'Noord-Hollandse toestanden'
Gedeputeerde Appelman ziet dat de publieke discussie over datacentra vooral speelt, doordat de provincie Noord-Holland en gemeente Wieringermeer onderling ruziën over de bouw van een centrum van Microsoft. De onderlinge verhoudingen rond het project in Zeewolde zijn in Flevoland volstrekt helder, zegt Appelman: "Ik heb ook met verbazing gekeken naar de discussie in de media over de vraag wie daar nu precies het bevoegd gezag is. Laat één ding helder zijn: wij hebben hier van meet af aan samen het Rijk, het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Zeewolde, de provincie en het waterschap opgetrokken om het wettelijk kader en de vergunningverlening en randvoorwaarden voor dit bedrijf in beeld te brengen. Er is geen enkele discussie over wie hier het bevoegd gezag is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel