Jelle P. zegt voor Britse rechtbank onschuldig te zijn aan drugssmokkel

URK • Ma 12 april 2021 | 19:40 • Maandag 12 april 2021 | 19:40

De Urker vrachtwagenchauffeur Jelle P. heeft maandagmiddag voor de rechtbank in Canterbury in Engeland gezegd dat hij onschuldig is aan één de grootste recente Britse drugstransporten. Het proces wordt voor Omroep Flevoland bijgewoond door de Engelse reporter Tim Dawson.

P. wordt verdacht van de smokkel van 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine naar het Verenigd Koninkrijk. De drugs zaten verstopt in karretjes met een lading bloemen. P. werd eind juli vorig jaar bij Coquelles in Frankrijk door de Britse douane aangehouden. De straatwaarde van de drugs bedroeg naar schatting 16 miljoen euro.

Maandag werd de jury voor deze zaak ingezworen. Het gaat om vijf vrouwen en zeven mannen. Volgens Dawson zat P. tijdens de eerste zittingsdag met de armen over elkaar. De verwachting is dat de rechtszaak nog zeker vijf dagen gaat duren.

Volgens de krant Het Urkerland is de vader van Jelle, oud-wethouder Geert Post, samen met een medewerker van het transportbedrijf van P. naar Engeland gegaan om daar te getuigen in de zaak. Tim Dawson kon bij de rechtbank niet bevestigd krijgen dat er getuigen worden opgeroepen.

De officier van justitie in Canterbury zei tijdens de zitting dat de openbaar aanklager en de verdediging het eens zijn over de meeste bewijsstukken die worden ingebracht bij de rechtbank. Over de aard en het type bewijsstukken zijn volgens de officier van justitie in ieder geval geen meningsverschillen. De rechter sprak daarom de hoop uit dat hij aan het eind van de rechtszaak een duidelijke uitspraak kan doen over de schuldigheid van de vrachtwagenchauffeur uit Urk. Hij kan tot maximaal 25 jaar cel worden veroordeeld.

Dinsdagochtend gaat de rechtszaak tegen de Urker verder.

Verslaggever Tim Dawson in Canterbury

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel