'Klappen door politieagent waren hoogstwaarschijnlijk niet nodig'

ALMERE • Di 13 april 2021 | 0:07 • Dinsdag 13 april 2021 | 0:07

De klappen die zaterdagavond tijdens een aanhouding in Almere werden uitgedeeld door een agent, waren hoogstwaarschijnlijk niet nodig om de situatie onder controle te krijgen. Dat zegt politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU in Amsterdam. Hij doet sinds 1993 onderzoek naar geweld dóór en tegen politieagenten en hij bekeek voor Omroep Flevoland het filmpje van de omstreden aanhouding uit Almere.

Volgens Timmer hadden de twee agenten die met de verdachte naar voren lopen de man al redelijk onder controle. De man was nog niet geboeid, maar volgens Timmer kon daarmee gewacht zijn totdat de agenten bij de politieauto waren.

Nadat een andere agent twee klappen en een knietje heeft gegeven, brengt een motoragent de situatie tot rust. Dat doet hij volgens Timmer goed. Hij scheidt de verdachte van de agent die klappen uitdeelde. Ook zorgt hij dat de verdachte rustig wordt geboeid tegen de muur van een gebouw.

Timmer benadrukt dat geweld bij een aanhouding soms noodzakelijk kan zijn. "Als er een enorme opwinding is, en een verdachte is zwaar opgefokt, dan kunnen zulke klappen soms nodig zijn."

Klappen mogelijk uit kwaadheid
De aanhouding volgde na een woningbrand. Volgens de politie was de 22-jarige verdachte zeer geëmotioneerd en wilde hij de vermoedelijke veroorzaker van een brand aanvallen. Een agent wilde dit voorkomen en kreeg een vuistslag in zijn gezicht. Dit incident zorgde volgens Jaap Timmer mogelijk voor de kwade reactie bij één van de andere agenten, met de klappen tot gevolg. Timmer noemt dit een menselijke reactie maar niet professioneel.

Politie doet altijd onderzoek na geweldgebruik bij aanhouding
Als de politie geweld gebruikt bij een aanhouding wordt daar volgens Timmer standaard onderzoek naar gedaan. Daarvoor hoeft niet per se een klacht of aangifte door de verdachte te zijn gedaan. Voor dit onderzoek worden alle beschikbare beelden en de verklaringen van de agenten gebruikt. Vervolgens wordt bepaald of de agent proportioneel geweld gebruikte of het boekje te buiten ging. Over mogelijke sancties zegt Timmer het volgende: "Wellicht dat er een serieus gesprek met die agent volgt, misschien het advies om een extra training te volgen. Het zijn wel twee klappen die teveel zijn gegeven, maar we moeten ook niet overdrijven. Zeker niet in de wetenschap dat deze persoon juist ook wordt aangehouden omdat hij net een agent heeft geslagen."

Geslagen man na verhoor vrijgelaten
Volgens de politie is de 22-jarige verdachte na verhoor weer vrijgelaten. De 37-jarige verdachte van brandstichting zit nog wel in de cel. Hoewel meerdere agenten in Flevoland inmiddels zijn uitgerust met bodycams, droegen agenten bij deze aanhouding geen camera. De politie kon maandag nog niet zeggen of er een klacht tegen de agent is ingediend.

Omroep Flevoland heeft ook de burgemeester van Almere om een reactie gevraagd. Franc Weerwind laat schriftelijk weten eerst alle feiten te willen vernemen voordat hij een reactie geeft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel