Jelle P. had administratie vol onwaarheden

URK • Di 13 april 2021 | 16:41 • Dinsdag 13 april 2021 | 16:41

De Urker vrachtwagenchauffeur Jelle P. had een administratie die vol stond met onwaarheden. Dat bleek dinsdag in de rechtbank van Canterbury in Engeland. P. staat daar terecht voor één van de grootste recente Britse drugstransporten. Het proces wordt voor Omroep Flevoland bijgewoond door de Engelse verslaggever Tim Dawson.

P. wordt verdacht van de smokkel van 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine naar het Verenigd Koninkrijk. De drugs zaten verstopt in karretjes met een lading bloemen. P. werd eind juli vorig jaar bij Coquelles in Frankrijk door de Britse douane aangehouden. Dinsdag in de rechtbank bleek dat de straatwaarde van de drugs nog hoger is dan eerder geschat: de smokkelwaar was tenminste 26 miljoen euro waard.

In juni vorig jaar kreeg het transportbedrijf van Jelle P. een telefoontje van de Nederlandse onderneming Greenorganic. Het bedrijf van P. werd gevraagd meerdere transporten met bloemen te verzorgen. Per rit zou de Urker 2.400 euro krijgen.

Valse administratie
Jelle P.'s administratie stond vol met afleveradressen waar hij, in de periode voor de bewuste drugsrit, bloemen of andere goederen geleverd zou hebben. Maar deze bedrijven wisten nergens van; zij verwachtten geen levering en hadden zelfs nog nooit gehoord van het bedrijf van P.

De Urker beweert bijvoorbeeld ruim een week voor zijn arrestatie een levering te hebben gedaan bij een tuincentrum in Benfleet even buiten Londen, om 02.00 uur. Dit vertelde hij aan de Britse ondervragers van de douane. Maar uit onderzoek van de politie is gebleken dat het door hem genoemde tuincentrum niet bestaat.

Levering bloemen met drugs
De bewuste lading met de drugs werd bij een bedrijf in Heemskerk in de vrachtwagen gezet. Jelle P. verklaarde tegenover de rechtbank dat hij op dat moment koffie dronk in de kantine. Tijdens de zitting werden foto’s getoond van het bedrijf in Heemskerk. Op het pand was geen bedrijfsnaam te zien en in de omgeving lagen veel kapotte spullen. Het kwam over alsof het gebouw al lange tijd niet werd gebruikt.

Jelle P. had een velletje papier gekregen met daarop het adres waar de levering naartoe moest. Bij zijn aanhouding vertelde de Urker dat het velletje in het handschoenkastje lag. Uiteindelijk bleek het te gaan om een supermarkt, ook in Benfleet. De manager van de supermarkt vertelde dat hij geen levering verwachtte uit Nederland.

Wist Jelle P. van de drugs?
In de rechtbank in Canterbury moet volgens verslaggever Tim Dawson de vraag worden beantwoord of Jelle P. wist van de aanwezigheid van de drugs. De openbaar aanklager zegt van wel, de verdediging beweert het tegenovergestelde.

Dinsdag was de tweede zittingsdag van de rechtszaak tegen de Urker. De komende dagen gaat het proces verder. Dan zullen ook de vader van Jelle P., oud-wethouder Geert Post en twee collega’s van het transportbedrijf gehoord worden als getuigen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel