Moeder en zoon mogelijk cel in voor uitbuiten meisje (14)

ALMERE • Wo 14 april 2021 | 7:26 • Woensdag 14 april 2021 | 7:26

De officier van justitie heeft dinsdag een celstraf geëist tegen zowel een 39-jarige Almeerse als haar 18-jarige zoon. De twee zouden vorig jaar een meisje van veertien hebben uitgebuit door haar als prostituee in Almere te laten werken. De jongen heeft volgens de officier nog meer op zijn kerfstok.

Het duo zou het meisje instructies hebben gegeven voor het maken van een online seksadvertentie. Daarvoor werden naaktfoto's en erotische filmpjes van het meisje gemaakt. Vervolgens werden klanten en werkplekken geregeld, onder andere bij de moeder thuis. De opbrengst van de gedwongen prostitutie verdween volgens de officier van justitie deels in de zakken van de twee Almeerders. Het meisje vertelde zelf tegen de politie dat de 18-jarige verdachte de afspraken, betalingen en dergelijke regelde. Zijn moeder zou een adviserende rol hebben gehad.

Dat beeld wordt min of meer bevestigd door gegevens op de telefoons van de drie. De politie vond daarop berichten die lijken te gaan over klanten, locaties en prijzen. Moeder en zoon ontkennen dat. Ook werden er naaktfoto's uit de seksadvertenties teruggevonden op de telefoon van de 39-jarige. "Maar die heb ik nooit gezien", zei zij daarover.

Applaus voor slachtofferverklaring
Het meisje liet in een slachtofferverklaring aan de rechtbank weten hoe ernstig ze is beschadigd door alle gebeurtenissen. "Je hebt me misbruikt voor geld. Mijn vader was net dood; jij en je moeder deden net alsof jullie er voor me waren in die moeilijke tijd. Maar jullie zagen me als een speeltje. Daardoor kan ik nu niemand meer vertrouwen", zei ze tegen de jongen. Ze vindt dat hij verpest is door zijn moeder. "Zij heeft gefaald in het moederschap. En ergens vind ik dat zielig voor je." De verklaring werd beantwoord met een luid applaus vanaf de publieke tribune.

De nu 18-jarige Almeerder was 17 toen dit speelde. Hij bekent dat hij hielp bij de dates, maar zegt dat het meisje dat vrijwillig deed en dat hem niet duidelijk was dat het om seks ging. Zij zou zich bij hem hebben gemeld, omdat ze geld wilde verdienen voor haar moeder. Zijn moeder had er volgens hem niks mee te maken. Dat verklaarde de 39-jarige zelf ook in de rechtbank. Ze kampt met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Deskundigen konden echter niet bepalen of zij daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is.

Zoon wordt van meer beschuldigd
De zoon wordt verder verdacht van het in bezit hebben van een gestolen ID-kaart, een gestolen fiets, een vuurwapen, munitie en pepperspray. Daarnaast zou hij zijn ex-vriendin bedreigd hebben. Ook zou hij een trilmachine en een rubberen hamer hebben gestolen in Almere. Het slachtoffer daarvan vraagt een schadevergoeding van 501,58 euro.

Celstraffen en jeugd-tbs
Het 14-jarige meisje wil 13.000 euro zien van moeder en zoon. De officier van justitie vindt dat niet meer dan terecht. Volgens haar is minstens één betaalde seksdate bewezen: die met een man die volgende week moet voorkomen in de Lelystadse rechtbank. Hij zou zo'n 600 euro hebben betaald.

"Er is nog een meisje dat zegt dat ze voor de verdachte werkte, maar die zaak konden we helaas niet rondkrijgen", legde de officier uit. Ze eiste tegen de moeder twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Haar zoon hangt veertien maanden jeugdcel plus jeugd-tbs boven het hoofd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel