Tbs met dwangverpleging voor neersteken medewerkster Oostvaarderskliniek

ALMERE • Wo 14 april 2021 | 14:10 • Woensdag 14 april 2021 | 14:10

Een 32-jarige man uit Enschede krijgt tbs met dwangverpleging voor het neersteken van een medewerkster van de Oostvaarderskliniek in Almere. Hij is door de rechtbank veroordeeld voor poging tot doodslag.

De man stak op 7 september vorig jaar met een mes in op een medewerkster van de kliniek waar hij zat omdat hij al eerder tot tbs is veroordeeld. De man is volgens de rechtbank volledig ontoerekeningsvatbaar en krijgt daarom geen gevangenisstraf. De officier van justitie had daar ook niet om gevraagd. Een psychiater en psycholoog concludeerden dat de autistische man een waanstoornis kreeg als gevolg van conflicten met de medewerkers van de kliniek.

Het slachtoffer werd elf keer met een mes gestoken in haar hoofd, nek en longstreek. De tbs'er ontkende zelf dat hij de intentie had de therapeut te doden.

Over zijn motief zei hij tijdens de zitting twee weken geleden dat het hem na maanden van oplopende spanning teveel was geworden. "Ik had de controle niet over mezelf. Maandenlang heb ik me heel slecht gevoeld. Ik werd beperkt in mijn vrijheid en er werden valse dingen over me gerapporteerd. Er gebeurden allemaal dingen die me stress opleverden. Ik sliep slecht en door het slaaptekort ben ik in een psychose terechtgekomen."

Het slachtoffer wilde wel dat de rechtbank een gevangenisstraf zou opleggen. "Hij heeft bewust mijn leven verwoest. Zonder gevangenisstraf voelt het alsof mijn leven niets waard is. Hoever mag ontoerekeningsvatbaarheid gaan?", zei ze in een slachtofferverklaring. De man moet het slachtoffer wel een schadevergoeding betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel