Eis: werkstraf en rijontzegging na dodelijk ongeluk

DRONTEN • Wo 14 april 2021 | 19:48 • Woensdag 14 april 2021 | 19:48

Tegen een 37-jarige vrouw uit Dronten is woensdag een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar geëist. De vrouw veroorzaakte volgens de officier van justitie een dodelijk ongeluk op de Biddingringweg bij Biddinghuizen, terwijl haar drie maanden oude zoontje op de achterbank zat.

Dat gebeurde op 17 december 2019. De vrouw had net haar kindje opgehaald bij haar ouders en was onderweg naar huis. Op de Biddingringweg reed ze achter een vrachtwagen. De auto voor haar ging deze inhalen en zij besloot hetzelfde te doen.

Motoren dichterbij dan gedacht
"Ik zag lichten heel in de verte en dacht dus dat het wel kon", vertelde ze in de Lelystadse rechtbank. Maar toen ze inhaalde, waren twee motoren op de andere weghelft veel dichterbij dan gedacht. Een van de motorrijders, een 51-jarige man uit Almere, schampte haar autospiegel en raakte uit balans. Hij belandde op de andere weghelft en botste frontaal op een andere auto. De man overleed aan zijn verwondingen.

De Drontense toonde veel berouw in de rechtszaal. Huilend vertelde ze aan de nabestaanden dat ze voor altijd aan hen zal blijven denken en dit nooit zo heeft gewild. "Ik dacht echt dat ik veilig kon inhalen, ik had mijn zoontje op de achterbank en daar ben ik heel zuinig op na vijf miskramen."

Ongeluk deed veel met Drontense
Het ongeluk heeft haar veranderd als mens, zei ze. Een tijdje kon ze niet werken, omdat ze niet durfde te autorijden. Dankzij traumatherapie gaat het nu weer wat beter met haar.

De officier van justitie benadrukte nog maar eens hoe moeilijk dit soort rechtszaken zijn. "Niemand wil dit en we kunnen ons allemaal voorstellen dat je fouten maakt in het verkeer. Zeker op die 100-kilometerwegen hier in de polder, die heel gevaarlijk kunnen zijn."

Toch vindt hij dat de Drontense onvoorzichtig is geweest en daarvoor een straf verdient. Door te gaan inhalen terwijl haar voorganger nog naast de vrachtwagen reed, had ze volgens hem niet voldoende overzicht. "En als het misgaat in het verkeer, dan kan het ook meteen heel erg misgaan."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel