Staatssecretaris: wezen krijgen extra tijd voor erfbelasting

ALMERE • Wo 14 april 2021 | 22:12 • Woensdag 14 april 2021 | 22:12

De oproep van voormalig VVD-Kamerlid Helma Lodders uit Zeewolde aan het kabinet om iets te doen aan de erfbelasting voor weeskinderen, heeft succes gehad. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) komt wezen tegemoet door hen meer tijd te geven om de belasting te betalen. Dat antwoordt hij op Kamervragen, die Lodders stelde naar aanleiding van de situatie van de 13-jarige Milo uit Almere. Omroep Flevoland besteedde hier aandacht aan.

Lodders is sinds vorige maand geen Kamerlid meer, maar afgelopen oktober stelde ze vragen samen met haar VVD-collega Daniël Koerhuis. Zij vroegen om een oplossing voor lotgevallen zoals die van Milo. Zijn moeder Linda Elstrodt was destijds ongeneselijk ziek, zijn vader was al eerder overleden. Als kind en erfgenaam zou Milo zijn ouderlijk huis erven en hiervoor een aanslag van 45.000 euro aan erfbelasting krijgen. De moeder is in december overleden.

Voor de tiener Milo heeft het benodigde geld voor de belasting geen gevolgen meer, omdat een vriendin van het gezin een crowdfunding startte. Daar is al meer dan 55.000 euro mee ingezameld.

Zijn er meer tieners met hetzelfde probleem?
Lodders en Koerhuis wilden weten hoe vaak deze situatie voorkomt en of die is te voorkomen. Staatssecretaris Vijlbrief antwoordt nu dat er tussen 2012 en 2016 ongeveer 140 minderjarige kinderen een erfenis hebben ontvangen, waarvan driekwart een belastingaanslag kreeg. De bewindsman gaat de wet aanpassen om te voorkomen dat wezen de woning van overleden ouders niet kunnen erven. Het duurt tot zeker 2023 voordat de wet is veranderd.

In elk geval krijgen weeskinderen uitstel van betaling van de erfbelasting en hoeven zij over het verschuldigde bedrag ook geen rente te betalen. Anders zou hun schuld oplopen en dat vindt de staatssecretaris ongewenst. Vijlbrief schrijft dat hij andere vergelijkbare situaties laat inventariseren.

In een reactie zegt Helma Lodders dat ze blij is dat de staatssecretaris de wet- en regelgeving gaat aanpassen om dit soort schrijnende situaties in de toekomst te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel