Vader en medewerker van Jelle P. gehoord in rechtbank

URK • Do 15 april 2021 | 20:47 • Donderdag 15 april 2021 | 20:47

Op de vierde dag van de rechtszaak tegen Urker Jelle P. getuigden zijn vader en een medewerker van zijn bedrijf. Donderdag was de laatste dag waarin bewijs aangevoerd kon worden in de rechtszaak. Voormalig wethouder Geert Post werd opgeroepen om zijn rol uit te leggen in de gebeurtenissen die leidden tot de aanhouding van zijn zoon. Het proces wordt voor Omroep Flevoland bijgewoond door de Engelse verslaggever Tim Dawson.

P. wordt verdacht van de smokkel van 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine naar het Verenigd Koninkrijk. De drugs zaten verstopt in karretjes met een lading bloemen. De straatwaarde van de drugs is tenminste 26 miljoen euro. P. werd eind juli vorig jaar bij Coquelles in Frankrijk door de Britse douane aangehouden.

De rechtbank kreeg donderdag een lange mailwisseling te zien. Dat was naar verluidt tussen Greenorganic, de partij die schijnbaar achter de drugsvracht zat, en P's bedrijf JPTrans. De mailwisseling begon in juni 2020. Geert Post werd gevraagd naar wat de e-mails vooral níet lieten zien. Waarom wisselden de bedrijven nooit telefoonnummers uit? Waarom werden de kloppende ophaal- en afleverpunten nooit genoemd in de e-mails? En waarom waren er geen e-mails met facturen in de bijlage?

'E-mails niet zelf gefabriceerd'
'We werken met mail dus we vonden telefoonnummers niet nodig', antwoordde Geert Post. Hij zei ook dat het normaal is in de transportsector dat ophaal- en afleveradressen verschillen van de adressen in documenten. Daarnaast waren de desbetreffende facturen toegevoegd aan e-mails die niet aangeleverd waren als bewijs. Volgens de openbaar aanklager heeft hij de facturen gefabriceerd in de hoop dat het de zaak van zijn zoon zou helpen. De Urker sprak dit tegen. De advocaat van P. gaf toe dat de vijf afleveradressen vals zijn.

Ook Jurie Regnerus, de planner van JPTrans, getuigde. Hij zei dat hij op het rooster stond voor de levering van 29 juli: de rit die eindigde in Jelle zijn arrestatie. Daarmee leek gesuggereerd te worden dat als P. geweten had dat er drugs in de vrachtwagen zouden zitten, deze nooit toevertrouwd zou worden aan een gewone medewerker. De chauffeur voor die rit wisselde pas op het laatste moment.

Na doorvragen van de rechter bleek dat Regnerus de levering helemaal niet had kunnen doen omdat het bedrijf contractueel gezien elke dag in staat moest zijn om levende krabben af te leveren. Regnerus was op dat moment de enige medewerker die met levende krabben mocht rijden. Daarom was het onlogisch dat hij in eerste instantie überhaupt voor de 29ste ingepland stond voor de levering naar Engeland.

Greenorganic dekmantel voor drugshandel
De zitting eindigde donderdag met een samenvatting van de aanklager. Hij vertelde de jury dat de feiten in de zaak duidelijk waren. Jelle werd betrapt met een enorme lading drugs. En zijn verklaring daarvoor zat vol met gaten. Verdediging en aanklager zijn het er over eens dat Greenorganic een vals bedrijf is, gecreëerd als een dekmantel voor het transport van A-klasse drugs op grote schaal. De aanklager zei tegen de jury dat er maar één conclusie getrokken kan worden: dat Jelle verantwoordelijk is voor deze misleiding om een alibi te hebben voor als hij gearresteerd zou worden.

Er is vrijdag geen zitting. Maandag heeft de advocaat van de verdachte zijn kans om de feiten te presenteren zoals hij ze ziet. Verslaggever Dawson verwacht dat de verdediging dan een heel ander beeld zal schetsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel