Man zou een ton hebben binnengehengeld met phishing

ALMERE • Vr 16 april 2021 | 18:50 • Vrijdag 16 april 2021 | 18:50

Een 21-jarige Almeerder die verdacht wordt van phishing blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank Lelystad wees het verzoek van zijn raadsman om de voorlopige hechtenis te schorsen af.

De Almeerder zou eind vorig jaar online meer dan 100.000 euro via cybercrime te hebben verduisterd. De Almeerder verstuurde mails en sms'jes naar derden, waarin stond dat hun inschrijving bij Woningnet verliep. Om die inschrijving te verlengen werden de slachtoffers naar een valse betaallink van de ING bank gelokt. De betaallink was in dit geval een phishinglink waarmee de bankgegevens van de slachtoffers werden verkregen.

De Almeerder kon in januari worden opgepakt nadat een bank die voor meer dan 400.000 euro verdachte geldtransacties had voorkomen, de politie inschakelde. Sindsdien beroept de verdachte zich op advies van zijn advocaat op zijn zwijgrecht. Wel verzocht de raadsman de rechtbank de voorlopige hechtenis van de Almeerder te schorsen omdat hij in zijn laatste jaar van zijn studie zit. Ook heeft de verdachte hartproblemen waar tijdens zijn detentie weinig zorg en aandacht voor is.

De rechtbank Lelystad wees het verzoek af omdat het recidive gevaar groot is. De Almeerder is eerder veroordeeld voor een vermogensdelict en liep nog in zijn proeftijd. De strafzaak gaat op 9 juli verder in de vorm van een regiezitting. Tot die tijd blijft de Almeerder vastzitten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel