Bewoners gaan samen hun daken vergroenen

LELYSTAD • Za 17 april 2021 | 16:11 • Zaterdag 17 april 2021 | 16:11

Een aantal bewoners van het Flevo Golf Resort in Lelystad wil samen hun platte daken gaan vergroenen. Dat doen ze door groenzoden van sedum aan te leggen. Sedum is een vetplantje dat volgens kenners goed is voor mens, milieu, dier en portemonnee. Initiatiefnemer Mart Perrels organiseerde daarom zaterdag een informatiebijeenkomst in zijn voortuin om zoveel mogelijk inwoners van de wijk over te halen mee te doen.

Een bedrijf voor 'dakvergroening' liet zien welke mogelijkheden er zijn. Werklui waren alvast in de weer om een plat dak van Perrels te bekleden met de groenzoden.

Tientje per vierkante meter
Sedum houdt veel water vast, het tempert hitte en kou en het trekt vlinders, vogels en bijen aan. Het vervangen van kiezelstenen op platte daken door sedum draagt bij aan een rijke biodiversiteit; de verscheidenheid van soorten flora en fauna in een gebied. De provincie stelt 450.000 euro beschikbaar voor het vergroenen van daken en gevels van gebouwen in Flevolandse steden en dorpen. Perrels wil daar graag gebruik van maken. "De aanleg van sedum kost ongeveer 50 euro per vierkante meter", zegt Perrels. "De provincie biedt aan een groot deel van de kosten van die aanleg over te nemen. Dan blijft er voor de bewoners ongeveer een tientje per vierkante meter over." Volgens Perrels kun je de subsidie aanvragen vanaf een oppervlakte van 30 vierkante meter plat dak.

Bewoner Erwin Kroneman is blij met het initiatief. "Hartstikke goed plan van de buurt." Zijn medebewoner Maarten Schäffner deelt die mening. "Dit is een mooi voorbeeld waarin je iets terug kunt geven aan de vogels, de insecten en allerlei diertjes in de natuur."

'Voorbeeld doet volgen'
34 bewoners doen mee met de aanleg van sedum. Dat is minder dan waar de initiatiefnemer op had gehoopt. "Niet iedereen zal er geld voor hebben. En niet iedereen zal een geschikt dak hebben", zegt Perrels. "Maar bij elkaar is het toch een paar duizend vierkante meter dak."

Deelnemer Schäffner deelt die opvatting. "Als je dit bekijkt op heel Lelystad, zet het geen zoden aan de dijk. Maar het gaat ook om het signaal dat je als wijk af geeft. Wat mij betreft maakt steen plaats voor groen. Wellicht doet het voorbeeld volgen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel