Zaak tegen verdachte van drugssmokkel Jelle P. nadert ontknoping

URK • Zo 18 april 2021 | 19:04 • Zondag 18 april 2021 | 19:04

De zaak tegen Urker Jelle P. komt maandag tot ontknoping voor de rechtbank in de Engelse plaats Canterbury. De Urker vrachtwagenchauffeur wordt verdacht van de smokkel van 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine naar het Verenigd Koninkrijk.

De drugs zaten verstopt in de karretjes waarmee een lading bloemen werd getransporteerd. De straatwaarde van de drugs is ten minste 26 miljoen euro. De Urker werd eind juli vorig jaar op weg naar de Kanaaltunnel bij Coquelles in Frankrijk door de Britse douane aangehouden. Jelle P. houdt vol onschuldig te zijn en niet te hebben geweten dat er drugs tussen de rozen en zonnebloemen zat.

Afgelopen week diende de rechtszaak tegen de Urker voor het Canterbury Crown Court. Het proces wordt voor Omroep Flevoland bijgewoond door de Engelse verslaggever Tim Dawson. Donderdag was de laatste dag waarin bewijs aangevoerd kon worden in de rechtszaak. Maandag is het woord aan de advocaat van P.. Daarna is het aan de twaalfkoppige jury om te besluiten of Jelle P. schuldig is of niet.

Het juryberaad kan enkele uren tot dagen duren. Acht de jury P. schuldig, dan bepaalt de rechter welke straf hij krijgt. Het kan tot twee weken duren voordat dit bekend is. ​Toch verwacht verslaggever Tim Dawson dat maandag al het oordeel wordt geveld. Mocht Jelle P. schuldig bevonden worden, dan hangt hem een maximale gevangenisstraf van 25 jaar boven het hoofd.

Administratie vol onwaarheden
Tijdens de rechtszaak kwamen verschillende zaken naar boven. Zo bleek Jelle P. in totaal vier ritten te hebben gemaakt naar Engeland in de weken voor zijn arrestatie eind juli 2020. Bij de laatste rit werd hij opgepakt. Jelle P.'s administratie stond vol met afleveradressen waar hij, in de periode voor de bewuste drugsrit, bloemen of andere goederen geleverd zou hebben. Maar deze bedrijven wisten nergens van; zij verwachtten geen levering en hadden zelfs nog nooit gehoord van het bedrijf van P.. De Urker beweert bijvoorbeeld ruim een week voor zijn arrestatie een levering te hebben gedaan bij een tuincentrum in Benfleet even buiten Londen, om 02.00 uur. Dit vertelde hij aan de Britse ondervragers van de douane. Maar uit onderzoek van de politie is gebleken dat het door hem genoemde tuincentrum niet bestaat.

P. verklaart dat hij afgelopen zomer drie keer met zijn vrachtwagen midden in de nacht naar een donkere, onopvallende plek reed. Hij zei dat hij daar werd opgewacht door mannen in trainingspakken die uit een busje kwamen. De lading werd op de weg gezet, zonder dat de mannen aanstalten maakten om de bloemen ergens op te slaan of naartoe te brengen. Volgens de officier van justitie is er maar één conclusie mogelijk. Jelle P. heeft dit verhaal verzonnen voor het geval hij zou worden gearresteerd. Hij voegde eraan toe dat de Urker ook het e-mailcontact met het bedrijf Greenorganic had verzonnen. Dit bedrijf zou opdracht gegeven hebben voor de bloemenleveringen naar Engeland.

Geert Post
Jelle P. is de zoon van de voormalige Urker wethouder Geert Post. Hij is ook gehoord als getuige in de zaak. Oud-wethouder Geert Post werkte als vervoersmanager in het bedrijf van zijn zoon. De rechtbank kreeg donderdag een lange mailwisseling te zien. Dat was naar verluidt tussen Greenorganic en P's bedrijf JPTrans. De mailwisseling begon in juni 2020. Het gaat in totaal om meer dan 25.000 mailtjes die zijn onderzocht. Geert Post werd gevraagd naar wat de e-mails vooral níet lieten zien. Waarom wisselden de bedrijven nooit telefoonnummers uit? Waarom werden de kloppende ophaal- en afleverpunten nooit genoemd in de e-mails? En waarom waren er geen e-mails met facturen in de bijlage?

"We werken met mail dus we vonden telefoonnummers niet nodig", antwoordde Geert Post. Hij zei ook dat het normaal is in de transportsector dat ophaal- en afleveradressen verschillen van de adressen in documenten. Daarnaast waren de desbetreffende facturen toegevoegd aan e-mails die niet aangeleverd waren als bewijs. Volgens de openbaar aanklager heeft hij de facturen gefabriceerd in de hoop dat het de zaak van zijn zoon zou helpen. De Urker sprak dit tegen. De advocaat van P. gaf toe dat de vijf afleveradressen vals zijn.

Wist Jelle P. van de drugs?
In de rechtbank in Canterbury moet volgens verslaggever Tim Dawson de vraag worden beantwoord of Jelle P. wist van de aanwezigheid van de drugs. De openbaar aanklager zegt van wel, de verdediging beweert het tegenovergestelde. Maandag is de ontknoping. Tim Dawson is weer in de rechtbank aanwezig om de zaak voor Omroep Flevoland te volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel