Studenten maken Oostenrijkse rotonde fietsvriendelijker

ALMERE • Ma 19 april 2021 | 15:25 • Maandag 19 april 2021 | 15:25

Vier Almeerse studenten van Windesheim Almere zijn aan de slag gegaan met een bijzonder project. Ze hebben een nieuwe fietsrotonde bedacht in Oostenrijk. De studenten hebben nog nooit een stap in Oostenrijk gezet, toch is het ontwerp inmiddels af. Student Niels Kinneging bij 1Almere: “Door het coronavirus hebben we niet de mogelijkheid gehad om naar Oostenrijk te gaan, daarom hebben we de weg veel bezocht via Google Maps.”

De studenten zitten in het 4e jaar van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. In deze opleiding staat verkeer en vervoer centraal: van files oplossen tot een slimme dienstregeling maken voor bus en trein. De studenten hebben in groepen gewerkt aan verbeteringen in het beleid én aan concrete aanpassingen aan de infrastructuur.

Kinneging en zijn mede-studenten kregen de opdracht om Oostenrijk fietsvriendelijker te maken. “We hebben gekeken waar het verkeer vandaan komt. En vervolgens hebben we een onderzoek gedaan naar de verkeersregels in Oostenrijk. Het ontwerp is goed ontvangen in Oostenrijk. De bedoeling is ook dat ons groepje in de herfst naar Oostenrijk gaat om er verder over te praten.”

Communiceren
Het communiceren met de Oostenrijkers ging niet altijd zonder slag of stoot. “Over het algemeen ging het heel goed om met de Oostenrijkse opdrachtgever te praten. Wel merkten wij soms dat wij in Nederland bijvoorbeeld toch anders naar bepaalde zaken kijken. Zo hadden de Oostenrijkers liever iets meer comfort in de bochten van de rotonde gehad en keken wij juist meer naar de praktische inzetbaarheid.”

Het ontwerp van het kruispunt is gevisualiseerd in een video. Bekijk het ontwerp van de studenten via onderstaande video.

Het project van de Almeerders heeft ook de aandacht getrokken van de media in het alpenland. “We werden uitgenodigd om ons project op de Oostenrijkse radio toe te lichten. Dat was best spannend want we moesten het interview volledig in het Engels doen. Het ging over fietsen in Oostenrijk en hoe ons plan daarbij kan helpen.”

Het project van Kinneging en de andere studenten wordt nog niet direct omgezet in een concrete rotonde. “We gaan eerst in de herfst verder praten en kijken hoe dit mogelijk op termijn gerealiseerd kan worden.”

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Vincent Smit. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: vincent.smit@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel