Advocaat Jelle Post: 'Hij is erin geluisd door criminelen'

URK • Ma 19 april 2021 | 21:53 • Maandag 19 april 2021 | 21:53

De Britse Jury had maar een uur nodig om een oordeel te vellen in de drugszaak tegen Jelle Post uit Urk. Dat zegt correspondent Tim Dawson. De vraag die de jury maandag moest beantwoorden: is het zonder enige twijfel dat Post schuldig is aan drugssmokkel ter waarde van dertig miljoen euro? Kon hij weten dat er een partij drugs tussen de bloemen zat? Ondanks een reeks onbeantwoorde vragen is het antwoord 'nee'.

Volgens Dawson herinnerde de advocaat van Jelle Post in zijn betoog de jury eraan dat Geert Post, een voormalig onderwijzer en wethouder, het verhaal van zijn zoon ondersteunde. Ook vroeg de advocaat of de jury met zekerheid kon stellen dat Jelle Post en zijn vader betrokken konden zijn bij een internationale bende die drugs smokkelt.

Volgens de advocaat hadden de Urkers niet door dat de opdrachtgever met de naam Greenorganic een nepbedrijf was en dat de afleveradressen allemaal verkeerd waren. Ook zou er niets vreemds zijn aan het afleveren van de bloemen op een afgelegen plek om 2 uur 's nachts. Als ze dan al een verhaal zouden hebben verzonnen, dan hadden ze wel een veel overtuigender verhaal in elkaar gedraaid, zo betoogde de advocaat.

Erin geluisd
De waarheid is volgens de advocaat van Jelle Post dat hij en zijn vader gedupeerd zijn en erin zijn geluisd door drugssmokkelaars. Ze hadden niet de mogelijkheden om het bedrijf Greenorganic van te voren goed door te lichten. De echte criminelen bleven buiten beeld en zorgden ervoor dat Jelle Post in beeld kwam als dader.

De twijfels in het verhaal in deze zaak zijn volgens Dawson genoeg geweest om Post vrij te pleiten. Hij zag hoe de Urker zijn hoofd in zijn handen legde en huilde toen hij werd vrijgesproken. Na acht maanden in een Britse cel mag hij weer naar huis.

Bittere pil
Voor de Britse National Crime Agency en hun Nederlandse collega's is de vrijspraak een bittere pil. Het was een van de grootste onderschepte drugstransporten in de recente geschiedenis in Engeland, maar toch was er niet genoeg bewijs om de transporteur te veroordelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel