'Sightguide' moet alternatief worden voor taststok en blindengeleidehond

URK • Di 20 april 2021 | 15:52 • Dinsdag 20 april 2021 | 15:52

Twee Urkers met een oogaandoening willen binnen drie jaar een elektronische 'geleidehond' op de markt brengen: de 'Sightguide'. Het is een 'concurrent' voor de taststok en een alternatief voor de blindengeleidehond, zeggen Michiel van den Berg en Meindert van de Berg van Blindsight Mobility. Volgens hen is een geleidestok erg vermoeiend in gebruik en is een blindengeleidehond niet voor iedereen geschikt vanwege dierverzorging of om religieuze redenen.

Michiel van den Berg en Meindert van de Berg sloegen twee jaar geleden de handen in elkaar voor hun bedrijf in innovatieve oplossingen voor blinden en slechtzienden. Beiden lijden aan retinitus pigmentosa. Van de Berg heeft één procent zicht, waardoor hij een blindengeleidehond heeft. Van den Berg heeft een zicht van 30 procent. Hij werd onlangs succesvol behandeld om de achteruitgang van zijn ogen te stoppen: zijn nachtblindheid is deels verholpen, waardoor hij nu onder andere de sterren kan zien. De Urker had tot zijn behandeling een stok nodig vanwege zijn nachtblindheid. "Een taststok is heel intensief", zegt hij. "En een geleidehond is helaas niet geschikt voor iedereen."

Met GPS van A naar B
'Sightguide' staat voor zicht en gids. Van den Berg: "Hij neemt je zicht over en begeleid je aan de hand." De elektronische hulphond ziet eruit als een handmaaier. Er zit een handvat met knoppen aan, in het apparaat zit een GPS-systeem. "Het is een alternatief voor de functies van de geleidehond. Die functies proberen we te imiteren en daar voegen we de technische mogelijkheden aan toe, zoals ook een app." Het product is bestempeld tot 'hulphond', maar het ziet er niet uit als een dier. "Als je het hulpmiddel er uit laat zien als een hond, dan haal je allerlei technische moeilijkheden op je aan. Een hond heeft vier poten, met scharnierpunten en gewrichten."

Prototype in de maak, eerste 'Sightguide' uiterlijk in 2024
Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen op Hogeschool Windesheim in Zwolle zijn momenteel bezig met een prototype van de 'Sightguide'. De ondernemers zoeken ondertussen naar een investeerder om hun product op de markt te brengen. Dat moet uiterlijk in 2024 een feit zijn. De Urkers willen hun product via de zorgverzekering aan de man brengen. Volgens hen zal de 'Sightguide' dan vergoed worden zoals dat nu al gebeurt met een blindengeleidehond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel