Kritiek op wethouder over nieuwe wijk Swifterbant-Zuid

DRONTEN • Vr 23 april 2021 | 6:05 • Vrijdag 23 april 2021 | 6:05

De gemeenteraad heeft donderdagavond een plan vastgesteld om voor de nieuwbouwwijk Swifterbant-Zuid te redden wat er te redden valt. Een motie van afkeuring voor de handelwijze van het college van burgemeester en wethouders redde het niet. De collegepartijen VVD, Leefbaar en ChristenUnie stonden pal achter hun wethouders en zagen zich gesteund door de SP.

Vier van de vijf oppositiepartijen hadden ernstige kritiek op wat Lazise Hillebregt (D66) een 'politieke bunder' noemde. Wethouder Roelof Siepel trok begin deze maand het voorstel voor het bestemmingsplan van Swifterbant-Zuid in, vanwege 'plotselinge' problemen met het geluid en een nieuwe veestal aan de overkant van de Biddingweg. Daarmee verviel de optie van de gemeente op de grond.

"Ongeacht of dit een goed of slecht besluit was: het was niet aan u", zei de fractievoorzitter van D66. "In het beste geval bent u ons vergeten. In het slechtste geval neemt u ons niet serieus." Siert Jan Lap van het CDA: "Het college heeft de indruk gewekt dat het een gevalletje 'foutje bedankt' was, zonder gevolgen."

Suzanne Stoop (PvdA) vond het kwalijk dat de wethouder de schuld bij ambtenaren legde: "Je verantwoordelijkheid nemen en je fouten herstellen, dáár gaat het om." Toch zagen ze alle vier het 'aanpakken' van de wethouder niet als oplossing. "Het probleem is structureel, het is de vraag of een duw geven aan de wethouder iets oplost", zo verwoordde Paul Vermast van GroenLinks dat. "Maar we keuren de gang van zaken af. Het is pijnlijk."

'Intrekken was de enige optie'
Wethouder Siepel verzekerde de raad dat hij geen andere optie had gezien dan het intrekken van het bestemmingsplan. Het was nooit zijn bedoeling om daarmee de raad voor het blok te zetten of te passeren. "Ik vind het vervelend en ik voel de pijn als dat zo ervaren is."

De drie collegepartijen keken tijdens het debat vanaf de zijlijn toe. "We moeten snel weer verder verder", vonden Remco de Maaijer (VVD) en Jan Ammerlaan (Leefbaar). Siepels partijgenoot Ingrid Paalman (ChristenUnie) benadrukte zijn openheid, transparantie en kwetsbaarheid: "We moeten de schouders er weer onder zetten."

'Inwoners worden gemanipuleerd'
SP’er Peter Duvekot speelde een aparte rol in het debat. "Het was niet handig, het heeft grote gevolgen en het is pijnlijk", zei hij over de kwestie Swifterbant-Zuid. Maar Duvekot ging niet mee in de afkeuring van zijn collega-oppositiepartijen. Hij wil op een later moment wel met het college van B en W in debat over wat hij als het onderliggende probleem ziet: een bestuurscultuur, waarin inwoners en ondernemers worden dwarsgezeten en gemanipuleerd.

CDA, D66, GroenLinks en PvdA kwamen uiteindelijk met twee moties. De eerste was een plan van aanpak om de nieuwbouwwijk in Swifterbant-Zuid zo snel mogelijk te realiseren. Deze werd door het college overgenomen en door vrijwel de hele gemeenteraad gesteund. De tweede was een motie van afkeuring. Daarin kreeg niet wethouder Siepel ervan langs, maar 'het proces'. Deze motie werd alleen door de vier indieners gesteund.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel