Extra geld jeugdzorg geen oplossing voor problemen

FLEVOLAND • Vr 23 april 2021 | 16:41 • Vrijdag 23 april 2021 | 16:41

De 613 miljoen euro die het kabinet extra voor de jeugdzorg uittrekt is zeker welkom, maar nog geen oplossing voor de echte problemen waar de zorg aan jongeren mee kampt. Het geld is eenmalig, terwijl er juist structurele oplossingen nodig zijn. Zo reageren de wethouders van Almere en Lelystad op de miljoenen, die staatssecretaris Paul Blokhuis donderdag heeft toegezegd.

Het meeste geld is bedoeld om de wachtlijsten voor de zogeheten jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg) aan te pakken. Een ander deel is voor meer plekken in de crisisopvang of voor de inzet van meer praktijkondersteuners jeugdhulp bij huisartsen.

Almere verwacht op basis van de gebruikelijke verdeling zo'n acht tot maximaal tien miljoen euro uit de extra gelden te krijgen, zegt wethouder Roelie Bosch (ChristenUnie). Haar collega Madelon van Noort (Mooi Lelystad/Forum voor de Ouderen) heeft nog geen zicht op de hoogte van de bijdrage voor Lelystad.

Doekje voor het bloeden
Beide wethouders geven aan dat hun gemeenten flink tekort komen op de jeugdzorg. Voor Almere moet er elk jaar tien tot vijftien miljoen bij uit andere middelen. Lelystad kwam tot vorig jaar ook tien miljoen tekort, maar is bezig met een nieuwe aanpak van de jeugdzorg. Die moet het tekort terugdringen tot vier miljoen per jaar.

"We zijn natuurlijk heel erg blij met alles wat we krijgen, maar het is nog steeds een doekje voor het bloeden. Een recent rapport heeft becijferd dat gemeenten 1,7 miljard structureel tekort komen op de jeugdzorg. Er komt nu 613 miljoen richting de gemeenten om extra uit te geven, maar de vraag blijft hoe. Want het gaat om incidenteel, eenmalig geld", zegt van Noort.

Roelie Bosch zegt ook dat eenmalig geld het lastig maakt om in verbeteringen op lange termijn te investeren. Bovendien trek je niet zo maar een blik specialisten open om de vraag naar jeugdzorg weg te werken, want die mensen zijn er niet in overvloed. Almere wil het extra geld daarom vooral inzetten om het huidige beleid te kunnen voortzetten.
"Met eerder extra geld hebben we de proef met teams gezinsbegeleiders gedaan. Dat is een integraal team van volwassenen-GGZ, specialisten op gebied van armoede en schulden, maar ook de jeugd zelf om te kijken wat nu eigenlijk het probleem is waardoor een jongere bij de jeugdhulp terecht komt. Dat moet je aanpakken, anders ben je alleen maar aan het dweilen terwijl de kraan open blijft staan."

Rem op toestroom jeugdzorg
Voor beide steden geldt dat zij proberen om minder kinderen en jongeren in de jeugdzorg terecht te laten komen. "Je ziet een maatschappelijke trend, waarin heel snel naar jeugdhulp wordt gegrepen als mensen er niet meer uitkomen. Dus we willen ook meer naar het normaler maken van problematieken", zegt Bosch. Dat kan met opvoedondersteuning in plaats van dure zorg.

De staatssecretaris gaf donderdag aan dat de acute problemen in de jeugdzorg op dit moment worden veroorzaakt door de effecten die de coronacrisis op jongeren heeft. Dat beeld kan de wethouder van Lelystad niet bevestigen: "Landelijk wordt er bijvoorbeeld gezegd dat er mee eetstoornissen zijn en kinderen meer GGZ-hulp nodig hebben. Specifiek ingezoomd op Lelystad hebben we dat nog niet in cijfers. Maar ik kan me niet voorstellen dat we daarin anders zijn dan andere gemeenten", zegt Madelon van Noort.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel