Veerboot Marker Wadden weer in de vaart

FLEVOLAND • Ma 26 april 2021 | 14:33 • Maandag 26 april 2021 | 14:33

De laatste tweewiekers verdwijnen de komende tijd uit het Flevolandse landschap. Tweewiekers zijn de eerste windmolens die zo'n 30 jaar geleden in de provincie werden neergezet. Meestal op het erf van boerenbedrijven. Er staan nu nog een handjevol van dit type molen in Dronten, Zeewolde en Biddinghuizen. Die worden weggehaald om plaats te maken voor een kleiner aantal maar wel veel grotere molens, die in lijnen geplaatst worden.

Ontwerper van de tweewieker is Henk Lagerweij. Hij ziet hiermee een stukje historie verdwijnen. "Dat is het lot van pionieren, wij waren de eerste en wat toen hoog was is nu heel klein geworden".

De molens laten staan als een museumstuk omdat ze cultuurhistorische waarde hebben, vindt hij geen optie. "Een molen moet draaien anders is het niet mooi en daarvoor is onderhoud nodig maar dat is eindig, op een gegeven moment gaat dat niet meer", zegt Lagerweij.

//script.omroepflevoland.nl/docs/211129_Tweewiekers_5_061FEE798661432CC1258799002CEB23-1637921042.jpg

De kracht van de wind
Lagerweij kwam in 1972 als 18-jarige student op het idee om een windmolen te bouwen nadat hij door een storm de kracht van de wind ervoer. De storm had een groot deel van het bos in de buurt van Kootwijk platgelegd. Lagerweij bedacht dat die kracht ook op een andere manier gebruikt kon worden. Hij schaafde wieken uit twee planken, verbond ze aan een generator en monteerde dat op een van de gevallen boomstammen uit het bos. De generator koppelde hij aan de meterkast en zie daar, de meter liep terug. Lagerweij: "Dat was het moment dat ik werd gegrepen door het windvirus."

— "Mijn hele leven zie ik die molen staan. Opeens is hij straks weg. Dat is heel anders, heel erg jammer"

Twintig tweewiekers in Flevoland
Uiteindelijk richtte hij een bedrijf op en tussen 1990 en 1995 zijn er zo'n twintig van zijn molens geplaatst in Flevoland. De molens die er nu nog staan, zijn bijna 30 jaar oud. Eén van die tweewiekers staat bij het boerenbedrijf van Dick van Tilburg in Biddinghuizen. Hij weet nog goed dat de molen in 1993 werd gebouwd op het boerenerf dat toen nog van zijn vader was. Het was de eerste windmolen van 40 meter hoog die in Flevoland gebouwd werd. "Dat was toen nog heel erg hoog, het heeft zelfs de krant gehaald, de opening van de molen dat was een hele happening", aldus Van Tilburg.

//script.omroepflevoland.nl/docs/211129_Tweewiekers_3_F3EE6C017CB4C3BDC1258799002B2356-1637920980.jpg

Iconische beeld
De tweewieker kostte destijds 236.000 gulden, dat is nu omgerekend - met inflatie - zo'n 184.000 euro. Aanschaffen kon in die tijd ook met subsidie, daarmee werd zo'n dertig procent vergoed. Maar toch was het volgens Van Tilburg een flinke investering. De eerste tien jaar werd er dan ook geen winst gemaakt op de molen. Daarna bracht hij wel degelijk geld in het laatje. In de bijna dertig jaar dat de molen er nu staat, heeft hij 150.000 euro opgebracht. Van Tilburg vindt het wel zonde dat zijn tweewieker weg moet. Hij draait volgens hem nog goed en is technisch gezien prima in orde. "Hij kan met goed onderhoud nog wel 20 jaar mee.".

//script.omroepflevoland.nl/docs/211129_Tweewiekers_4_0CDBFBE3DF6FCAC9C1258799002CEB11-1637921117.jpg

Met de huidige energieprijzen levert hij dan nog aardig wat geld op. Maar het gaat Van Tilburg niet alleen om de inkomsten. "Het is een iconisch ding bij ons bedrijf. Mijn hele leven zie ik die molen staan. Opeens is hij straks weg. Dat is heel anders, heel erg jammer".

Voor Van Tilburg houdt het windavontuur daarmee niet op. Hij is ook betrokken bij het nieuwe windpark dat geplaatst wordt. Lagerweij is sinds kort met pensioen maar volgt de ontwikkelingen nog steeds, al is het iets op afstand.

------------------------------

De Marker Wadden, de nieuwe natuureilanden in het Markermeer, zijn vanaf 1 mei weer met een veerboot te bereiken. De veerdienst lag sinds oktober vorig jaar stil vanwege de coronamaatregelen. Door de versoepelingen zijn de vaartochten weer mogelijk.

De veerdienst vaart nog niet met volle capaciteit. Door de ruimte voor het aantal eilandgangers te beperken, blijft het mogelijk om voldoende afstand te houden. De boten varen voorlopig op vrijdag tot en met maandag. In de meivakantie zijn er meer afvaarten.

Elsa Pater, boswachter op Marker Wadden, is blij dat de boot weer gaat varen. "We kregen zoveel vragen naar de veerdienst. Nu kunnen ook mensen zonder eigen boot de Marker Wadden weer bezoeken". Natuurmonumenten meldt de exacte dienstregeling op de website.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel