'Plaatsen van zendmast Punter is noodzakelijk voor bereik'

LELYSTAD • Di 27 april 2021 | 11:56 • Dinsdag 27 april 2021 | 11:56

Het plaatsen van een zendmast in de Lelystadse wijk Punter is noodzakelijk om het Telecomnetwerk in stand te houden. Met dat argument veegde de gemeente Lelystad alle bezwaren van bewoners van tafel tijdens een rechtszaak maandag.

De gemeente was door de bewoners van de wijk Punter 1, 11 en 15 voor de rechter gedaagd. De Lelystedelingen maken bezwaar tegen de mast die in hun wijk wordt neergezet. Zij vinden dat de gemeente op geen enkele manier rekening houdt met hun belangen. Ze voelen zich ook erg in de steek gelaten door de procedure.

De burgers waren 3 jaar geleden niet ingelicht over de komst. De vergunning werd direct verleend toen KPN aanvraag deed voor een nieuwe mast.

Slecht bereik
De kwaliteit van de telefoon-ontvangst in de aangrenzende wijk Karveel is slecht. Om het bereik te verbeteren is de nieuwe mast essentieel zegt de gemeente. Die gaf wel toe dat er fouten zijn gemaakt. In het nieuwe besluit zijn de belangen van de bewoners wel meegenomen, vertelde een woordvoerster.

De bewoners zijn nog steeds boos. De zendmast bleek in strijd met het bestemmingsplan en ook het welstandsadvies was negatief. Toch gaf de gemeente een vergunning. De mast wordt nu wel op een andere plek neergezet dan eerder beoogd.

De bewoners vinden dat het gevaarte ook daar niet op zijn plek is. Het moet volgens hun op bijvoorbeeld een hoog gebouw komen. Maar volgens KPN is de beste plek nu gekozen.

De gemeente gaf aan dat het belang van telecomnetwerk zwaarder weegt dat de belangen van de buurtbewoners. De rechter gaat 6 weken nadenken of de vergunning in stand blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel