Geen extra noodloket of voorschot voor bruine vloot

LELYSTAD • Wo 28 april 2021 | 16:19 • Woensdag 28 april 2021 | 16:19

Er komt geen noodloket waarbij ondernemers van de bruine vloot een voorschot kunnen aanvragen op de beloofde steunmaatregelen. Dat staat in het antwoord van staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer op vragen van Tweede Kamerleden Aukje de Vries en Thierry Aartsen (VVD).

Door de corona-pandemie hebben de beheerders van de historische schepen, waarvan een deel Lelystad als thuishaven heeft, al lange tijd geen inkomsten meer. In september 2020 is door het Rijk 15 miljoen euro noodsteun toegezegd, maar dat is nog niet verdeeld. Er moet eerst bepaald worden welke schepen precies onder de bruine vloot vallen. Zoals het er nu naar uitziet duurt het nog een paar maanden voordat er een regeling komt voor deze traditionele charterschepen.

De Tweede Kamerleden vonden dat er op zijn minst een noodloket moest komen zodat er bijvoorbeeld een voorschot uitbetaald kan worden. In het antwoord van de staatssecretaris staat dat ondernemers inmiddels goed gebruik maken van de regeling 'Tegemoetkoming Vaste Lasten' en de 'Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19'. Daardoor is volgens Keijzer voor een groot deel van de ondernemers ook op korte termijn steun beschikbaar. Daarnaast wijst ze op andere steunmaatregelen die zichtbaar zijn via het 'Coronaloket' van de Kamer van Koophandel.

Begin deze maand lieten gemeente Lelystad en stichting Batavia Haven weten dat ze de bruine vloot tegemoet komen en dat er tot november geen liggeld betaald hoeft te worden. Eén van de ondernemers van de bruine vloot, Kaat Mossel, liet eerder al weten dat het noodfonds niet zozeer nodig is voor de vaste lasten of liggeld, maar voor de keuringen en het onderhoud van de boten. Zij vreest dat een deel van de vloot het niet zal overleven als het noodfonds nog langer op zich laat wachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel