Eis hoger beroep: 5 jaar cel voor woningoverval in Almere

ALMERE • Wo 28 april 2021 | 17:53 • Woensdag 28 april 2021 | 17:53

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep celstraffen van vijf jaar tegen twee mannen die verdacht worden van een gewelddadige woningoverval op een bejaarde vrouw in 2016 Almere. Hierbij zou een grote som geld zijn buitgemaakt. De beroving zou te maken hebben met de onopgeloste moord op Esther Paul.

Het slachtoffer is de moeder van drugscrimineel Frank G. Zij was destijds 78 jaar oud. Esther Paul heeft een relatie gehad met G. Zij zou de verdachten hebben getipt over een grote som geld in de woning van haar ex-schoonmoeder. Paul werd in april 2017 doodgemarteld gevonden in het Veluwemeer. Zij zat in de voorafgaande periode ondergedoken op een camping.

Aanbellen als DHL-bezorger
Beide verdachten zijn afkomstig uit Amsterdam en ex-leden van een Almeerse chapter van motorclub No Surrender. De rechtbank veroordeelde Alan B. (35) en Giliamo M. (44) in 2018 tot vier jaar cel. M. kreeg daar een half jaar cel bovenop voor het bezit van een vuurwapen en kogels. De politie trof die aan bij zijn aanhouding, onder zijn kussen.

De overvallers van de bejaarde vrouw hadden zich op 8 december 2016 voorgedaan als DHL-bezorgers. Gelijk nadat de vrouw rond half tien 's ochtends open had gedaan, werd ze tegen de grond gewerkt en vastgebonden. De overvallers zouden er vandoor zijn gegaan met een grote som geld. Het OM gaat uit van zeker 300.000 euro, maar waarschijnlijk gaat het om een hoger bedrag. Volgens een getuige zou het gaan om zelfs 600.000 euro.

De bejaarde vrouw, die een aantal dagen in het ziekenhuis lag, heeft nooit aangifte gedaan van diefstal. Volgens het OM om haar zoon te beschermen. Een werkster van de vrouw heeft hierover wel verklaard. Zij trof het slachtoffer later die ochtend aan. De vrouw heeft toen het een en ander gezegd over de overval.

Irma K.
Behalve de twee mannen en Esther Paul (die in 2016 een relatie had met verdachte B.) zou Irma K. (37) als vierde persoon een rol hebben gespeeld bij de overval. K. heeft bekend dat ze bij het slachtoffer heeft aangebeld. Ze wist naar eigen zeggen niet wie de vrouw was en deed mee om geld te verdienen waarmee ze schulden kon aflossen. Paul had haar het "klusje" aangeboden met de opmerking 'heb je centjes'.

Volgens K. werd ze, nadat de bejaarde vrouw had opengedaan, aan de kant geduwd door B. en M. De mannen gingen naar binnen, K. stelt dat ze verstijfd in de gang bleef staan. B. en M. zouden haar naderhand met de dood hebben bedreigd, als ze zou gaan praten. Ze kreeg 10.000 euro voor haar aandeel.

K., een vriendin van Paul, heeft de belastende verklaringen afgelegd omdat haar door de politie was toegezegd dat ze niet zou worden vervolgd voor de overval. Dit in ruil voor informatie over de moord op Esther Paul. Het OM wilde K. later alsnog vervolgen omdat de agent de toezegging nooit hadden mogen doen. De rechtbank in Lelystad bepaalde in oktober 2020 dat het OM door de uitlatingen van de agent niet-ontvankelijk is.

K. mag volgens de rechtbank niet meer worden vervolgd voor de overval. K. bleef wel getuige in de overvalzaak. Ze werd woensdag door het gerechtshof in Leeuwarden bevraagd.

Dna-materiaal
Het OM baseert zich, naast de verklaringen van K., op onder meer chatgesprekken, telefoongegevens en flinke uitgaven van B. en M. na de overval. Verder is in de woning van Paul DHL-kleding aangetroffen met dna van B. en Irma K. Volgens de aanklager gaat het om een overval die "goed en professioneel" is voorbereid.

De eis van het OM is een jaar hoger dan het vonnis van de rechtbank. De advocaat-generaal, de officier van justitie in hoger beroep, vindt dat er sprake is van een overval met veel geweld. De rechtbank ging in 2018 uit van licht geweld.

Verdachten ontkennen
Beide mannen, die over een fors strafblad beschikken, bleven woensdag ontkennen dat ze iets met de overval te maken hebben. Volgens hen is K. onbetrouwbaar. Ook heeft het slachtoffer nooit aangifte gedaan Hun advocaten willen dat de mannen worden vrijgesproken. "K. is niet zuiver en wordt een hand boven het hoofd gehouden", aldus een van de advocaten.

M. merkte in zijn laatste woord op dat K. degene is geweest die Paul heeft verraden door haar onderduikadres prijs te geven. Het OM eist bij M. naast de vijf jaar cel ook weer een half jaar cel voor wapenbezit.

Het hof doet op 12 mei uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel