Stichting AAP vindt afschot wasberen droevig en teleurstellend

ALMERE • Vr 30 april 2021 | 7:02 • Vrijdag 30 april 2021 | 7:02

Het is merkwaardig, bedroevend en heel teleurstellend. Zo reageert de Almeerse Stichting AAP op het afschieten van twee wasberen in Gelderland. Volgens directeur David van Gennep hadden de dieren in Almere opgevangen kunnen worden. Wasberen worden afgeschoten of gevangen omdat ze worden gezien als een bedreiging voor de biodiversiteit.

Het afschieten van de dieren is extra zuur, omdat AAP al langere tijd probeert afspraken te maken met de provincie Gelderland. Twee jaar geleden is er gedemonstreerd voor de deur van het provinciehuis. Van Gennep wilde toen praten over een diervriendelijk alternatief. "Maar de deuren bleven gesloten. Er is geen enkele reactie gekomen van de provincie Gelderland en dat is ook nu weer het geval geweest."

Gelderland gelooft niet in opvang
De provincie Gelderland laat desgevraagd weten niet in opvang van de dieren te geloven. "Deze dieren zijn enorm schadelijk voor de natuur hier in de provincie. Daarom heeft de provincie de principiële keuze gemaakt deze af te schieten," aldus een woordvoerder. Ook wijst hij erop dat de toestroom van de dieren uit Duitsland zo groot is dat een opvang op een zeker moment vol zal raken.

Wel afspraken met Limburg
In 2019 startte Stichting AAP een petitie om afschot van wasberen in Limburg tegen te gaan. Met succes, want de stichting heeft een afspraak met de provincie Limburg gemaakt om de wasberen niet af te schieten. Ze worden in plaats daarvan naar Almere gebracht. Volgens Van Gennep heeft AAP de afgelopen twee jaar 46 wasberen uit Limburg opgevangen. De provincie betaalt zo'n 500 euro per dier om een deel van te kosten van de opvang te betalen.

AAP wil ook zo'n afspraak maken met Gelderland, maar dat lukte niet. Van Gennep: "Daarom hebben wij nu ook gezegd, wij zouden bereid zijn om ze op te vangen zonder kosten te rekenen. Desondanks hebben ze ervoor gekozen om die dieren af te maken en dat vinden we natuurlijk ontzettend jammer, heel heel bedroevend."

Dierentuinen
AAP zegt de ruimte te hebben om tussen de twintig en veertig wasberen per jaar op te vangen. De opgevangen dieren blijven eerst een tijdje in Almere. Daarna worden ze geleidelijk naar dierentuinen gebracht. Zo komen er plekken vrij voor nieuwe wasberen. Momenteel verblijven zo'n vijfendertig wasberen in Almere.

Wasberen worden als een probleem gezien omdat ze alles zouden eten wat ze tegenkomen. Van jonge vogels tot konijnen. Het dier wordt dan ook een invasieve exoot genoemd. Dat label kan alleen op een dier worden geplakt als het niet in Nederland thuishoort. In Flevoland komen wasberen vooralsnog niet voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel