Geen aangiften of strafrechtelijk onderzoek na voorschrijven 'spijtpil'

URK • Vr 30 april 2021 | 6:32 • Vrijdag 30 april 2021 | 6:32

Bij politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn geen aangiften bekend over het verstrekken van een zogenoemde spijtpil door een huisarts op Urk. Het OM ziet dan ook geen aanleiding om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten weten aan twee Kamerleden van GroenLinks die vragen over de omstreden anti-abortuspil hadden gesteld.

De Kamervragen volgden op berichten dat de inmiddels overleden Urker huisarts Hildering de pil zou hebben voorgeschreven aan vrouwen die alsnog een abortus wilden tegenhouden. Het medicijn is omstreden en heeft volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen mogelijk ernstige bijwerkingen.

De GroenLinks-Kamerleden Ellemeet en Özütok wilden van de minister weten welke stappen er gezet waren tegen de huisartsenpraktijk vanwege het verstrekken van de pil. Volgens de minister onderzoekt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de zaak nog wel. Mocht de Inspectie strafbare feiten vaststellen, dan wordt daarvan melding gemaakt bij het OM. Tot dat onderzoek is afgerond, doet de Inspectie geen mededelingen.

23.500 vrouwen in Nederland kregen progesteron
GroenLinks wilde ook van de minister weten hoe vaak vrouwen in Nederland de 'spijtpil' of een overdosis progesteron voorgeschreven krijgen. Minister De Jonge laat weten dat vorig jaar ongeveer 23.500 vrouwen in Nederland op voorschrift van een arts een progesteron bevattend geneesmiddel kregen via de openbare apotheek. Deze middelen helpen tegen klachten, maar kunnen ook bij een dreigende vroeggeboorte worden voorgeschreven als weeën remmende medicatie niet voldoende werkt.

De minister benadrukt dat er geen gedegen wetenschappelijk bewijs is dat een progesteronhoudend geneesmiddel veilig en effectief gebruikt kan worden voor het terugdraaien van een al ingezette medicinale abortus.

Bescherming tegen activisten
Anti-abortusactivisten van stichting Schreeuw om Leven en de hulplijn Er Is Hulp proberen vrouwen die net een abortusbehandeling hebben ondergaan op andere gedachten te brengen. Ze hebben de vrouwen op het bestaan van de spijtpil gewezen. De GroenLinks-politici wilden weten of de minister hun mening deelt dat vrouwen tegen de hulplijn beschermd moeten worden.

De Jonge stelt dat de wet voorschrijft dat er na afbreking van zwangerschap een goede nazorg moet zijn. Die kan geboden worden door de arts die de behandeling heeft uitgevoerd, maar een vrouw kan ook kiezen voor een andere vorm van nazorg. Belangrijke voorwaarde is volgens de minister wel dat er aan vrouwen juiste informatie wordt geboden. Zo moet een vrouw wel voldoende duidelijk zijn dat met het nemen van de eerste abortuspil een onomkeerbaar proces in gang is gezet. Een huisarts zou vrouwen hier altijd op moeten wijzen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel