Voortvluchtige schutter Stadhuisplein in België aangehouden

ALMERE • Vr 30 april 2021 | 12:35 • Vrijdag 30 april 2021 | 12:35

Een 26-jarige man die in 2019 betrokken was bij een dodelijke schietpartij in Almere, is donderdag in België aangehouden. Dat meldt de politie. De man, Youssef Ben H., stond op de Nationale Opsporingslijst.

Op 21 december 2019 kreeg de politie rond 16.00 uur een melding, dat er schoten gehoord waren in een woning aan het Stadhuisplein in Almere Stad. Agenten die in de woning aankwamen, troffen een zwaargewonde man aan. Hij bleek te zijn neergeschoten. Ondanks de inzet van verschillende hulpdiensten en het oproepen van een traumaheli, overleed de man ter plaatse.

Eén verdachte kon al snel worden aangehouden. Een tweede verdachte kon wel geïdentificeerd worden maar bleef lange tijd voortvluchtig. Het tweetal had die middag een afspraak met twee Surinaamse mannen over een drugsdeal. Vrijwel direct na binnenkomst in de woning kwam het tot een vechtpartij, waarbij werd geschoten.

Bij verstek veroordeeld
De zaak kwam in februari wel al voor de rechter. De advocaat van Younes El M. betoogde toen dat niet was vast te stellen wie het dodelijke schot op het 35-jarige slachtoffer had afgevuurd en vroeg om vrijspraak.
De rechter rekende beide mannen de schietpartij gelijk aan en veroordeelde hen tot 14 jaar cel. Dus ook de voortvluchtige Youssef Ben H. In die zaak is een hoger beroep ingesteld.

De politie heeft onder meer via Opsporing Verzocht, meerdere keren om informatie gevraagd over de verblijfplaats Youssef Ben H. Op het hoofd van de als vuurwapen gevaarlijke kickbokser bekende staande man stond een beloning van 10.000 euro. Hij wordt ook verdacht van de roofmoord op de Almeerse crimineel Hensley B. in 2017.

Hevig verzet bij aanhouding
Dankzij nieuwe informatie wist de Belgische politie de 26-jarige donderdag te lokaliseren. Hij werd opgepakt in Anderlecht. De arrestatie werd gedaan door het Belgische FAST (Fugitive Active Search Team) in samenwerking met de Nederlandse FAST en het onderzoeksteam van de eenheid Midden-Nederland. Hij verzette zich hevig bij de aanhouding maar kon snel worden overmeesterd.

Aan België is om uitlevering van de man gevraagd. Op hij over enkele maanden bij het vervolg van het hoger beroep kan zijn, is dus nog onduidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel