'Huisarts verplicht patiënten om verklaring coronavaccinatie te tekenen'

LELYSTAD • Za 1 mei 2021 | 11:45 • Zaterdag 1 mei 2021 | 11:45

Dokter Ramdas van Gezondheidcentrum Kempenaar in Lelystad weigert om zelf coronavaccins te zetten bij patiënten. Dat meldt De Telegraaf na een melding daarover bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

De vaccinaties worden gezet door de assistentes van de huisarts. Bovendien krijgen patiënten die in aanmerking komen voor een vaccinatie een brief op de mat die zij moeten ondertekenen. "Hierbij verklaart ondergetekende zichzelf uitgebreid geïnformeerd te hebben over wat deze Covid-19-injectie is en wat de mogelijke effecten zullen zijn. De injectie wordt geheel vrijwillig en niet onder druk genomen", staat te lezen in het schrijven. De huisarts biedt excuses aan 'dat ik u met mijn overtuiging last bezorg'.

In de brief staat dat de huisarts de injectie zelf geweigerd heeft vanwege tal van bezwaren. "Omwille van de eed die ik heb afgelegd kan ik u deze injectie niet geven. Ik ben er namelijk niet van overtuigd dat ik u hiermee niet zal schaden."

Brief niet verboden
Een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging zegt dat de brief niet verboden is. Het vaccineren zit niet in het reguliere takenpakket van de huisarts en hij kan daarom besluiten om geen vaccins te zetten. Toch is er door de LHV een melding gedaan bij de inspectie. "Dat is de standaardroute. Zij houden toezicht op de kwaliteit van zorg. Wij melden het, of iemand anders, en zij doen daarna wat hen goeddunkt. Dat is vervolgens niet aan ons", zegt LHV tegen De Telegraaf.

Niet de bedoeling
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de melding binnengekregen, maar doet in principe geen mededelingen over de uitspraken of meldingen. Maar de inspectie zegt wel dat het tekenen van een verklaring voor het krijgen van een vaccin niet de bedoeling is.

Doktor Ramdas was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar. Aan de krant vertelt de huisarts dat hij de eventuele gevolgen van een melding met vertrouwen tegemoet ziet. Zijn grootste doel is om mensen zelf te laten nadenken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel