Dodenherdenkingen worden ook dit jaar digitaal gehouden

FLEVOLAND • Ma 3 mei 2021 | 23:17 • Maandag 3 mei 2021 | 23:17

Het coronavirus zorgt ook dit jaar voor aangepaste 4 mei-herdenkingen. In alle gemeenten wordt de Dodenherdenking zoveel mogelijk digitaal gehouden.

In de gemeente Dronten wordt vanaf 19.00 uur een online herdenkingsbijeenkomst uitgezonden. In dat programma wordt stilgestaan bij het thema ’Na 75 jaar vrijheid’. Daarin wordt een gastgezin geïnterviewd dat in de afgelopen jaren een Airgunner te logeren had. Er is muziek en er is ook een dansvoorstelling waarbij het hele Meerpaalplein wordt gebruikt.

Aansluitend aan dat programma kun je overschakelen naar de live-uitzending van Omroep Flevoland. De Dodenherdenking op het Meerpaalplein in Dronten zal ook dit jaar zonder publiek plaatsvinden. Op het plein vindt om 20.00 uur een korte ceremonie plaats. Tijdens de ceremonie worden er kransen gelegd door: Commissaris van de Koning Leen Verbeek namens de provincie en de gemeente Dronten. De adoptieschool Christiaan Huygens gaat namens de Airgunners, de actief dienende militairen en veteranen uit de gemeente Dronten, de geloofsgemeenschappen en tot slot Stichting 4 mei Herdenking Dronten kransen leggen.

Genodigden die gewoonlijk een krans of bloemen neerlegden bij het monument, konden dit jaar kransen of bloemen laten bezorgen. Deze worden na de ceremonie bij het monument gelegd. Er zal wederom geen taptoe zijn.

Stadhuis Almere
In de gemeente Almere kun je vanaf 19.15 uur via een livestream meekijken naar de herdenking vanuit de Burgerzaal in het stadhuis. Aan het programma werken mee: Burgemeester Franc Weerwind, Rob van de Meeberg, Nick Teunissen, Melany Sharon en de Brassband Almere. De officiële onderdelen als de kranslegging, het eresaluut en het taptoe-signaal zijn onderdeel van het programma. Dat duurt tot aan de 2 minuten stilte. De herdenking wordt afgesloten met het Wilhelmus.

Op 4 mei hangt de vlag ook halfstok bij het monument langs de Kerkgracht in Almere Haven. De gemeente verzoekt inwoners in verband met de coronamaatregelen daar niet naartoe te gaan om te herdenken. Beelden van de bloemen zijn 's avonds te zien via de livestream.

Kinderherdenking
In het Bos der Onverzettelijken organiseert Stichting het Bos der Onverzettelijken een herdenking gericht op kinderen. Dat is mogelijk omdat de coronaregels voor kinderen minder streng zijn. Helaas is de herdenking enkel op uitnodiging bij te wonen met kleine delegaties van basisscholen uit Almere. Het programma bestaat uit een toespraak van wethouder Roelie Bos, waarna diverse Almeerse scholieren hun eigen gedichten zullen voordragen. Verder brengt een scholierenkoor enkele liederen ten gehoor. De herdenking is te volgen via de website van Omroep Almere.

Na de herdenking kun je vanaf 20:30 uur op Omroep Flevoland een lezing bekijken over een Brief uit Westerbork van Etty Hillesum. Dit is een optreden van drie acteurs, georganiseerd door theatergroep Suburbia.

Online meekijken in Lelystad
In Lelystad vindt de 4 mei-herdenking in aangepaste vorm plaats. Evenementen en bijeenkomsten zijn niet mogelijk, ook niet in de buitenlucht. Dit betekent dat Dodenherdenking in een klein gezelschap plaatsvindt, zonder publiek. Je kunt thuis herdenken tijdens de Nationale Dodenherdenking, met onder andere twee minuten stilte om 20.00 uur. Of je kunt online meekijken met de herdenking in Lelystad. Dit kan dinsdagmiddag 4 mei 2021 vanaf 16.25 uur via een videostream van Facebook.

Klein gezelschap Zeewolde
Ook in Zeewolde zal de Dodenherdenking dit jaar in een klein gezelschap plaatsvinden, zonder publiek.
Deze herdenking wordt muzikaal ondersteund door enkele koperblazers van de Algemene Muziekvereniging Zeewolde. Je kunt het thuis online live volgen op Lokale Omroep Zeewolde, op de kabel, KPN digitaal kanaal 1481, Ziggo digitaal kanaal 36. Op de radio (106.4 FM) zendt de LOZ na 19.00 uur een aangepast programma uit. Burgemeester Gorter houdt een toespraak en om 19.59 uur klinkt het taptoesignaal. Net als in de rest van Nederland wordt om 20.00 uur iedereen gevraagd om 2 minuten stilte te houden. Aansluitend vindt de kranslegging plaats. De Edambusters vliegen elk jaar over de verschillende herdenkingsmonumenten. Dit jaar vliegen ze na de kranslegging in een kleine formatie van twee vliegtuigen rond 20.15 uur over de begraafplaats. Daarna vliegen de Edambusters over de dorpskern.

Kranslegging Urk
Ook op Urk gaat de herdenking dit jaar door in aangepaste vorm, zonder publiek. Het college van burgemeester en wethouders van Urk en een gedeputeerde van de provincie leggen een krans bij het Oorlogsmonument. Dat doen zij in aanwezigheid van een militaire erewacht en een kwintet van brassband Valerius. De kranslegging wordt online uitgezonden op de website van de gemeente Urk tussen 19.00 en 20.30 uur. Het gehele programma is te lezen op de site van de gemeente.

Bloemen in NOP
De gemeente Noordoostpolder zet om 18:00 uur een video online met daarin een opname van de 4 mei-herdenking in de gemeente. Voorzitter Bertus Ritsema van het 4 mei comité legt daarin een bloemstuk bij het monument waar in de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig is neergestort. Daarna volgt een kranslegging bij het monument aan de professor Thijsselaan. De herdenking is opgenomen om het samenkomen van groepen mensen te voorkomen. Vanaf tien uur in de ochtend staan er bij het monument emmers met bloemen zodat inwoners ook zelf een bloem bij het monument kunnen leggen.

Taptoe vanuit het raam
In Swifterbant is de herdenking ook zonder publiek. Muzikanten van Amor Musae spelen wel de taptoe en het Wilhelmus - dat doen ze vanuit de ramen van hun eigen huis. Bewoners is gevraagd om in de loop van de dag een bloem bij het monument te leggen. De plechtigheid wordt uitgezonden via de Facebook-pagina van Dorpsbelangen.

Digitaal bloemen leggen
Wil je digitaal bloemen leggen bij een monument? Dat kan via onderstaande kaart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel