Vier jaar cel geëist voor veroorzaker ongeval waarbij Almeerse omkwam

ALMERE • Do 6 mei 2021 | 16:14 • Donderdag 6 mei 2021 | 16:14

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van vier jaar tegen de 31-jarige Kiril P. uit Bulgarije, die in november vorig jaar onder invloed van drugs een fataal verkeersongeluk veroorzaakte op de Amsterdamseweg in Velsen-Zuid. Bij deze botsing kwam een 34-jarige Portugese vrouw uit Almere om het leven. De vrouw was moeder van vier kinderen. Naast de celstraf eist het OM een rijverbod van vijf jaar.

De Bulgaar bekende dat hij op zijn eerste werkdagen als bezorger van een supermarktketen harddrugs gebruikte. Op de dag van het dodelijke ongeluk, zijn tweede werkdag als boodschappenbezorger, had hij 's nachts heroïne en in de vroege ochtend cocaïne gebruikt. Dit bekende P. donderdag tijdens zijn strafzaak in de rechtbank in Haarlem.

In eerdere verklaringen zei P. dat hij aan het einde van zijn werkdag achter het stuur in slaap is gevallen. Na het ongeluk testte hij positief op drugsgebruik.

Verslaafd aan heroïne
P. was in het verleden verslaafd aan heroïne en gebruikte naar eigen zeggen methadon om van zijn verslaving af te te komen. "Af en toe had ik een terugval en gebruikte ik heroïne. Dat is ook gebeurd toen ik naar Nederland kwam", vertelde P. nu tegen de rechter. "Ik zal vandaag eerlijk zijn. Ik had de avond ervoor een beetje heroïne gebruikt. Om 04.00 uur ‘s nachts heb ik weer heroïne gebruikt met een vriend en sliep ik in de auto, dichtbij mijn nieuwe werk." Om 7.00 uur meldde hij zich voor zijn tweede werkdag. "De cocaïne had ik genomen in de ochtend voordat ik naar werk ging."

In slaap gevallen
P. vertelde de rechter dat hij op de middag van het fatale ongeluk erg moe was na een dag boodschappen bezorgen en een nacht met weinig slaap. Aan zijn collega die hem inwerkte vroeg hij nog of ze konden wisselen. Die zou dat hebben geweigerd, waarop P. besloot zelf terug naar het magazijn te rijden. "Het was nog 20 kilometer en het was niet druk op de weg, dus besloot ik door te rijden. Op een gegeven moment ben ik in slaap gevallen. Ik heb van de politie begrepen dat ik op de andere helft van de weg ben gekomen. Toen ik mijn ogen opendeed, was het al te laat", aldus de verdachte. "Als ik daarbij stilgestaan had, had ik niet gereden en had ik mijn rijbewijs weggegooid."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel