Taakstraf voor aanranden vrouw tijdens spooktocht

FLEVOLAND • Vr 7 mei 2021 | 14:11 • Vrijdag 7 mei 2021 | 14:11

Een 36-jarige Urker is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur. Hij randde op 10 augustus 2019 een vrijwilliger van een spooktocht aan, op een camping in Biddinghuizen.

Tijdens de spooktocht pakte de man het slachtoffer bij haar billen en tilde haar op. Toen hij haar weer neerzette, pakte hij haar gezicht vast en zei "Met schmink ben je lekker, maar zonder ben je nog lekkerder". Hij betastte daarna haar borsten en maakte een seksueel getinte opmerking. Verschillende mensen waren hier getuige van en legden er ook een verklaring over af bij de politie.

De man zelf beweert dat hij geen seksuele intentie had, maar dat gelooft de rechtbank niet. Niet alleen heeft hij de vrouw op intieme delen aangeraakt, hij maakte ook opmerkingen waaruit de seksuele intentie kan worden afgeleid.

Veroordeelde zou gedrogeerd zijn
De advocaat van de verdachte zei dat de Urker mogelijk gedrogeerd was met GHB. Een getuige zei dat iemand hem had verteld dat hij de drug in een drankje had gedaan. Dat was voor iemand anders bedoeld, maar de Urker zou het glas hebben leeggdronken. De getuige trok deze verklaring later bij de rechter-commissaris weer in. De persoon die claimde dat hij de drug in een glas had gedaan, zou dat alleen gezegd hebben om stoer te doen.

De rechtbank kan op basis van deze verklaring dus niet vaststellen of de verdachte gedrogeerd is, om hoeveel GHB het zou zijn gegaan en of dit het gedrag van de man zou verklaren. Wel staat vast dat de Urker flink dronken was. Omdat hij zelf zoveel alcohol had gedronken, vond de rechtbank dat de man ook zelf schuldig is aan de aanranding.

Geen voorwaardelijke straf nodig
Bij het vaststellen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar de straffen uit soortgelijke zaken. Daarnaast is rekening gehouden met het feit dat de aanranding in 2019 gebeurde en dat de man niet eerder met politie en justitie in aanraking was geweest. De officier van justitie vroeg om een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 80 uur. Omdat nergens uit blijkt dat er een reële kans is dat de man nog een keer zo'n fout maakt, vond de rechtbank de voorwaardelijke straf niet nodig.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat een getuige stoer wilde doen met een verklaring over GHB. Dat is niet juist. Het ging om iemand anders die aanvankelijk had gezegd dat hij de drug in een drankje had gedaan, maar die bewering later weer introk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel