Deel bewoners Punter naar huis

LELYSTAD • Zo 9 mei 2021 | 9:09 • Zondag 9 mei 2021 | 9:09

Een deel van de bewoners van de Punter in Lelystad mag terug naar huis. Hun woonblokken zijn veilig verklaard. Het gaat om tachtig huizen in de postcodegebieden 8242 EP, EJ, ER, EB, EC, en EA. Volgens een woordvoerder van de gemeente worden de overige vijftig woningen nog voor middernacht vrijgegeven. De brandweer gaat nog de hele nacht door met het spoelen en leegpompen van het riool in de Punter. Het RIVM komt volgens de gemeente naar verwachting maandag of dinsdag met de analyse van de stof in het riool.

In dit gebied mogen bewoners nog NIET naar huis:

De problemen in de wijk Punter ontstonden gistermiddag. Omwonenden roken een benzine-achtige lucht rondom het riool. Uit voorzorg moest een groot gedeelte van de wijk worden ontruimd. Zo'n 500 bewoners moesten hierdoor hun huis uit. Vanmorgen mocht een deel van hen weer terug en leek het erop dat alle inwoners Moederdag thuis konden vieren, maar dat vooruitzicht bleek van korte duur.

Tweede evacuatie
Tijdens het spoelen van het riool was het vervuilde water onbedoeld in het riool van de Punter 32 gestroomd. Daarom zag de brandweer zich gedwongen de ongeveer 50 bewoners van Punter 32 te evacueren vanwege explosiegevaar. Uit metingen bleek dat de concentratie van de benzine-achtige stof te hoog was. Aanvankelijk zou ook Jol 24 worden ontruimd, maar dat bleek niet nodig te zijn.

Tekst gaat door onder de foto

Per bus naar De Rietlanden
De bewoners van Punter 32 verzamelden zich op een grasveld, maar mochten onder politiebegeleiding nog wel dringende zaken ophalen. Ze zijn met een bus naar scholencomplex De Rietlanden gebracht, waar ze worden opgevangen in een gymzaal.

Tekst gaat door onder de foto

Delen van de Punter in Lelystad werden zaterdagavond al ontruimd vanwege de gevaarlijke stof. Zo'n 500 mensen moesten de nacht elders doorbrengen. Inmiddels is het grootste deel van deze groep bewoners weer thuis.

Goed ventileren
Mensen die terugkeren, moeten hun huis goed ventileren en de kranen even laten doorlopen, zodat de afvoer naar het riool wordt gespoeld. De gemeente meldt dat er bruin water uit de kraan kan komen. Dat kan geen kwaad.

Verzakkingen?
Afgelopen nacht is begonnen met het leegpompen en doorspoelen. Het gespoelde rioolwater wordt afgevoerd naar de afvalwaterzuivering in Lelystad. Daarvoor is het gemaal bij de Gondelbrug aangezet. Het rioolwater wordt ook in tankwagens gepompt en afgevoerd. Er komen meldingen uit Lelystad dat er verzakkingen zijn ontstaan door het doorspoelen. Medewerkers van de gemeente vermoeden dat de oorzaak eerder ligt bij regenval.

Het is nog niet duidelijk welke stof er precies in het riool is terechtgekomen, meldt een woordvoerder van de brandweer. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt monsters. Het onderzoek naar de herkomst van de stof is in volle gang.

Psychische hulpverlenging
Voor sommige bewoners was de ontruiming een angstige ervaring. Voor zij die last ervaren van de gevolgen van de evacuatie biedt gemeente daarom vanaf mandag psychische hulpverlening. Mensen kunnen vanaf 9 uur bellen met de MDF (Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland). De maatschappelijk werkers van MDF staan bewoners te woord om hulp te bieden. Het telefoonnummer is 0320 – 211 700.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel