Leefbaar wil antwoorden over heipalen windpark

ZEEWOLDE • Di 11 mei 2021 | 13:36 • Dinsdag 11 mei 2021 | 13:36

Het voorkomen van vervuild grondwater zou zwaarder moeten wegen dan het voorkomen van vertraging in een bouwproject. Dat vindt de fractie van Leefbaar Zeewolde, die het college van B&W vragen heeft gesteld over de heipalen waar windpark Zeewolde op rust.

Een deel van de heipalen van het in aanbouw zijnde windpark is door de waterbeschermingslaag geslagen in een gebied waar drinkwater gewonnen wordt. De provincie Flevoland vindt het type heipaal dat gebruikt wordt onwenselijk, omdat er een groter risico op vervuiling zou zijn dan bij gebruik van een zogenoemde prefab-heipaal. Maar de gemeente Zeewolde heeft een vergunning gegeven voor de heipaal waar de aannemer nu mee werkt. De provincie heeft daar geen bezwaar tegen aangetekend toen dat nog kon.

Vertraging
De provincie heeft verzocht om voor de nog te bouwen opstelplaatsen de voorkeursheipaal te gebruiken, maar daar gaat het windpark niet op in. Volgens de directeur van het windpark loopt het project dan maanden vertraging op wegens lange levertijden.

Leefbaar Zeewolde wil weten wat het college heeft gedaan om het windpark te bewegen toch over te stappen op het andere type heipaal en wie er verantwoordelijk is voor mogelijke gevolgen als lekkage of verontreiniging. Ook wil Leefbaar dat het college kijkt of juridische stappen mogelijk zijn als blijkt dat er sprake is van een milieudelict.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel