Nieuwsuur: Post betrokken bij 'vriendjespolitiek met miljoenendeals'

URK • Di 11 mei 2021 | 22:58 • Dinsdag 11 mei 2021 | 22:58

Harm Post, het gezicht van de maritieme sector van Urk, is mogelijk betrokken geweest bij schimmige miljoenendeals in Groningen. Dat blijkt uit onderzoek van journalisten van Nieuwsuur. Volgens het televisieprogramma zijn boeren bij Eemshaven gedupeerd bij de uitkoop van grond die bedoeld was voor het datacentrum van Google.

Bij de handel in grond en het vergeven van windmolenrechten zijn volgens Nieuwsuur onverklaarbare miljoenendeals gesloten. Dit werd gedaan door havenschap Groningen Seaports (GSP). Harm Post was destijds de directeur van GSP. Nu werkt hij op Urk en moet hij bedrijven naar het vissersdorp trekken.

Nieuwsuur zag tientallen notariële akten, kadastrale uittreksels, taxatierapporten, jaarverslagen, notulen, rechtbankstukken, wob-verzoeken en tot nu toe vertrouwelijke documenten. Uit een reconstructie van het programma blijkt dat Groningen Seaports, onder leiding van Harm Post, onbevoegd koopovereenkomsten en contracten afsloot. Formele besluitvormingstrajecten worden door het bedrijf niet afgewacht.

'Niet bevoegd'
GSP-directeur Harm Post kocht voor ruim 20 miljoen euro aan grond om door te verkopen aan Google. Deze grond werd volgens Nieuwsuur doorverkocht nog voordat de betrokken boeren waren uitgekocht. Voor de verkoop zou Post ook niet formeel bevoegd zijn. Ook zou het bedrijf GSP de boeren onder druk hebben gezet met onteigening van de grond terwijl Groningen Seaports daar niet toe bevoegd is.

Nieuwsuur heeft Harm Post om een reactie gevraagd, maar hij wil niet reageren. Post was tot 2017 directeur van Groningen Seaports. Sinds 1 juni vorig jaar is hij aangetrokken om meer bedrijvigheid in de maritieme sector op Urk te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel