Kakofonie van vogelgezang in de natuur: "vrouwtjes lokken"

ZEEWOLDE • Do 13 mei 2021 | 11:34 • Donderdag 13 mei 2021 | 11:34

Vogels zijn op dit moment luid te horen. Het is het broedseizoen en de mannetjes proberen de aandacht van de vrouwtjes te trekken.

"April en mei, dat zijn de maanden. Dan komen heel veel vogeltjes uit het zuiden van Europa en Afrika naar Nederland", vertelt vogelaar Peter Keune uit Zeewolde. Al lopend door het nu luidruchtige Horsterwold vindt hij de ene na de andere vogel, op basis van hun gezang. "En dan is het zorg om een territorium te vinden, te houden en de vrouwtjes te lokken met hun zang."

"De nachtegaal is één van de mooiste zangvogels van het gebied"

— Peter Keune, vogelaar

Het is ook een risicovolle tijd voor de vogels, want veel roofvogels komen op het geluid af. "Normaal gesproken ben je stil. Dan trek je niet de aandacht van de roofvogel. Dat is veilig. Als je geluid maakt, val je op en loop je gevaar. Je moet zorgen dat je niet gepakt wordt."

De komende weken is het gezang nog te horen in de natuur. Daarna zijn alle stellen gevormd. "Die zitten mooi bij elkaar, dat is wel een stelletje", vertelt Keune terwijl hij twee vogels in de verte aanwijst. "Die hebben elkaar gevonden. Die heeft mooi genoeg gezongen, denk ik."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel