Ruimere tegemoetkoming voor mensen in geldnood door coronaregels

LELYSTAD • Za 15 mei 2021 | 10:55 • Zaterdag 15 mei 2021 | 10:55

De gemeente Lelystad gaat inwoners die door de coronaregels geldproblemen hebben beter tegemoetkomen. Het gaat om een verruiming van de Tijdelijke Tegemoetkoming Noodzakelijke Kosten, kortweg TONK. Hierdoor komen meer Lelystedelingen in aanmerking voor een vergoeding voor noodzakelijke woonkosten.

De TONK is in het leven geroepen voor inwoners die door de coronamaatregelen onverwachts minder inkomen hebben en daardoor hun woonkosten niet meer kunnen betalen. Zij hebben ondanks andere regelingen en hulp nog steeds te weinig inkomen.

De belangrijkste aanpassing is dat de TONK aangevraagd kan worden als het (gezins)inkomen minimaal 20 procent is gedaald, eerder was dit 50 procent. Ook wordt de TONK-bijdrage verhoogd tot maximaal 700 euro per maand voor alleenstaanden en 900 euro voor een gezin.

Meer mensen in aanmerking
Door het percentage te verlagen van de daling van het gezinsinkomen en de beschikbare geldmiddelen niet meer mee te nemen, zoals het eigen spaargeld en dat van de minderjarige kinderen, komen meer mensen in aanmerking voor de TONK. Daarnaast wordt er geen woonquote meer gehanteerd (op basis hiervan berekenen banken de maximale hypotheek die iemand kan krijgen) en worden meer vaste lasten meegerekend. Met het verruimen van de draagkracht, krijgen meer inwoners meer geld uitgekeerd. Het verhogen van de maximumbedragen maakt dat meer inwoners die het geld daadwerkelijk nodig hebben, beter worden bijgestaan.

Inwoners die eerder TONK aangevraagd hebben en afgewezen zijn, hoeven niet nog een keer een aanvraag te doen. De gemeente onderzoekt of zij door de aanpassing van de regels alsnog recht hebben op een vergoeding. De verruimde TONK kan vanaf 20 mei aangevraagd worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel