Speciaal visnet moet oplossing zijn voor knellende aanlandplicht

URK • Di 18 mei 2021 | 6:24 • Dinsdag 18 mei 2021 | 6:24

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben een nieuwe manier van vissen bedacht. Het gaat om een visnet dat bestaat uit meerdere delen met verschillende afmetingen van de mazen. Hierdoor blijven de grote vissen hangen en wordt er veel minder kleine vis gevangen. Die visjes zijn lastig voor vissers, want ze moeten volgens de aanlandplicht worden meegenomen.

"Het idee is om de vis die je wilt vangen te scheiden van de rest van vangst, zodat de kleine vissen uit het net kunnen ontsnappen", legt Pieke Molenaar uit. Hij is onderzoeker Visserijtechniek bij Wageningen Marine Research en is al jaren bezig met het onderzoek. "We hebben ontdekt, door naar het gedrag van de vissen te kijken, dat een tong altijd op zoek gaat naar een volgend compartiment in het net, terwijl anderen vissen zoals schol gewoon rechtdoor zwemmen."

Daardoor komt de tong uiteindelijk terecht in een deel van het net waar hij niet meer uit kan zwemmen. De kleinere visjes zwemmen een andere route en komen er wel uit. "In het laboratorium ging de test met het visnet heel goed en nu gaan we verder testen op zee. We denken dat we nog een half jaar tot een jaar nodig hebben om het onderzoek af te ronden."

Wetgeving aanpassen
De nieuwe methode is mogelijk goed nieuws voor de Urker vissers. Zij moeten sinds 2019 alle bijvangst, waaronder ook de ondermaatse vis, meenemen naar de wal. De vissers zijn daar fel op tegen omdat jonge levende vis die vroeger werd teruggegooid, nu zeker sterft. Volgens de vissers nemen de kisten met allerlei bijvangst ook te veel ruimte in de koelcellen van de schepen in. Bovendien levert deze vis niets op.

Met de nieuwe methode is dit dus mogelijk verleden tijd. Als de netten werken, is het nog niet zeker dat ze ook echt gebruikt kunnen worden. Daar moet eerst de wetgeving voor worden aangepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel