Dronken man die ongeluk veroorzaakte moet van OM de cel in

ZEEWOLDE • Wo 19 mei 2021 | 20:04 • Woensdag 19 mei 2021 | 20:04

De officier van justitie heeft woensdag een celstraf en rijontzegging geëist tegen de automobilist, die op 4 maart vorig jaar zwaar beschonken een ernstig ongeluk veroorzaakte bij Zeewolde. De 45-jarige man uit Zoetermeer hoorde twee jaar cel eisen, waarvan acht maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van vier jaar.

De man reed op de Ganzeweg veel te hard. Daardoor botste hij op twee auto’s, die vervolgens een kettingbotsing veroorzaakten. Twee mensen raakten hierbij ernstig gewond. Vooral één slachtoffer was er slecht aan toe met onder meer een hersenbloeding, een gebroken ruggenwervel en drie gebroken ribben. Deze man zal nooit meer herstellen van zijn verwondingen, zo liet zijn dochter tijdens de zitting huilend weten. "Hij was een sportieve en hardwerkende man, maar nu is hij gehandicapt en is zijn hele toekomst veranderd."

Dwarslaesie
Door de klap liep het slachtoffer een incomplete dwarslaesie op en heeft hij nog altijd een rollator en rolstoel nodig. Vijf keer in de week bezoekt hij een revalidatiecentrum om te leren omgaan met zijn beperkingen. Een ander slachtoffer had een hersenschudding en kampte nog lange tijd met oorsuizen. Inmiddels is die weer helemaal hersteld.

Tijdens de zitting bleek de verdachte na een klus in Lelystad een fles wodka te hebben gekocht die hij mixte met cassis, terwijl hij eerder op de dag ook al had gedronken. Vervolgens kroop hij achter het stuur en dronk tijdens het rijden de fles leeg. Hij raakte op de Ganzenweg bij Zeewolde geïrriteerd door het rijgedrag van een andere bestuurder, waarna hij deze rechts inhaalde en afsneed. "Toen werd het hectisch", vertelde de verdachte in de Lelystadse rechtbank.

Alcoholverslaving
Vreselijk, noemde de man uit Zoetermeer het ongeluk tijdens de zitting. Hij vertelde de rechters over zijn alcoholverslaving en dat hij eerder tien jaar droog stond. Maar in de periode rond het ongeluk was hij weer teruggevallen, mede door stress thuis. De verdachte scoorde kort na de botsing 960 microgram in de blaastest, een uitslag waar de voorzitter van de rechtbank behoorlijk van schrok.

Inmiddels heeft de man een nieuwe baan en hulp van een verslavingskliniek en doet hij er naar eigen zeggen alles aan om zijn leven weer op de rit te krijgen. De schade die hij aanrichtte bij de slachtoffers wil hij vergoeden, daarvoor loopt een procedure buiten de rechtszaal om. Maar de officier vindt dat hij alsnog een straf verdient voor zijn roekeloze rijgedrag. Daarom wil hij hem de cel insturen en zijn rijbewijs een paar jaar afpakken. De advocaat van de man vroeg de rechtbank om die celstraf niet toe te wijzen, omdat dat zijn leven nu te veel zou verstoren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel