Procedure rondom oud-burgemeester Bouman was gebrekkig

NOORDOOSTPOLDER • Do 20 mei 2021 | 16:33 • Donderdag 20 mei 2021 | 16:33

De procedure van de gemeente Noordoostpolder naar aanleiding van klachten over oud-burgemeester Harald Bouman, was gebrekkig. Dat concludeert hoogleraar Bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het belangrijkste probleem zit volgens De Vries in het ontbreken van heldere afspraken. Want bij vermoedens van misstanden binnen de gemeentelijke organisatie moet het college van B en W optreden, zo staat in de regels van Noordoostpolder. Maar er wordt niets gezegd over wat er moet gebeuren als een wethouder of burgemeester zelf onder vuur komt te liggen.

Omroep Flevoland vroeg eerder informatie op over de manier waarop de gemeente Noordoostpolder in 2019 omging met interne klachten over oud-burgemeester Bouman. Deze klachten gingen over grensoverschrijdend gedrag en seksueel getinte opmerkingen. Onder druk van een gerechtelijke uitspraak verstrekte de gemeente deze week een zogenoemd stroomschema. Daarin is op een rij gezet hoe de klachtenprocedure destijds is verlopen.

Geen protocol
Op basis daarvan concludeert hoogleraar De Vries dat niemand wist bij wie de bewuste klachten gemeld moesten worden. Hij wijt dat aan het ontbreken van een goed protocol. Bij andere gemeenten wordt volgens De Vries expliciet afgesproken wie er, in dit soort situaties, verantwoordelijk is voor mogelijk ingrijpen. Dat is bijvoorbeeld een loco-burgemeester, griffier of commissaris van de Koning.

Uit het stroomschema blijkt dat in de Noordoostpolder de gemeentesecretaris een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij voerde meerdere gesprekken met de oud-burgemeester over in elk geval vijf binnengekomen klachten. Volgens hoogleraar De Vries is dat onwenselijk gezien de machtspositie van deze hoogste ambtenaar. ''De rol van de gemeentesecretaris is groot en had niet zo groot moeten zijn''', aldus De Vries.

Gemeente was gewaarschuwd
Het ontbreken van goede afspraken over misstanden binnen het gemeentehuis van Noordoostpolder is overigens al langer bekend. In 2018 concludeerde de rekenkamercommissie dat de organisatie niet goed was voorbereid op signalen over of vermoedens van integriteitsschendingen. Aan het college en gemeenteraad werd toen geadviseerd om daarover heldere afspraken te maken en bovendien een onderzoeksprotocol op te stellen. "Dat is klaarblijkelijk niet gebeurd en dan krijg je dit soort onzorgvuldige processen", aldus De Vries.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel