Gedeputeerde schrijft brandbrief over openen cultuursector

FLEVOLAND • Vr 21 mei 2021 | 12:00 • Vrijdag 21 mei 2021 | 12:00

Flevolands gedeputeerde Michiel Rijsberman van cultuur heeft een brandbrief aan het Rijk gestuurd met het verzoek om de musea, theaters, podia, bioscopen en zalen met voorrang direct open te stellen. Hij schreef de brief samen met een gedeputeerde uit Zeeland, namens alle Nederlandse gedeputeerden van cultuur.

"Er is gelukkig eindelijk reden om de coronamaatregelen te versoepelen. Daar zijn we allemaal heel blij om. Maar de kaartjes voor het theater zijn nog onverkocht en het orkest is nog stil. Want de versoepelingen gelden niet voor veel artiesten en kunstenaars. De sector ligt al meer dan een jaar stil en wij komen al even lang niet in de theaters of musea! Dat is in meerdere opzichten een groot gemis."

"De kaartjes voor het theater zijn nog onverkocht en het orkest is nog stil."

— Michiel Rijsberman, Flevolands gedeputeerde cultuur

Volgens de briefschrijvers is cultuur nodig voor het herstel van de samenleving. Niet alleen de grotere verenigingen, maar ook de verenigingen voor amateurkunst. Omdat zij zorgen voor verbinding in de wijken en dorpen.

Geen onderscheid tussen horeca en cultuur
De horeca heeft al een aantal versoepelingen gekregen. Zo zijn de buitenterrassen sinds 28 april weer (beperkt) open. De gedeputeerden vinden dit onderscheid onterecht. "In ieder geval moet het onderscheid dat nu wordt gemaakt tussen toegang tot horeca en theater en tussen toegang tot winkels en musea van tafel, dit doet de sector ernstig tekort. In de gemeenten en provincies doen we wat we kunnen om de sector te helpen. De kunst- en cultuursector is een essentiële sector voor onze samenleving en hoort daarom vooraan te staan bij versoepelingen."

Reactie minister Van Engelshoven
Demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven heeft gereageerd en zegt dat de theaters, bioscopen zo snel mogelijk weer opengaan. Naast de gedeputeerden hebben ook anderen uit de cultuursector een brandbrief gestuurd. ''Het pleidooi van deze mensen is een warme steun in de rug'', zegt ze tegen het ANP. Ze kan nog geen concrete datum geven, maar ''zo snel als het kan.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel